IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon може да продаде своя дял от най-голямото петролно поле в Азербайджан

Компанията се надява да спечели около 2 млрд. долара от продажбата на своя 6,8-процентен дял в полето Азери-Чираг-Гюнешли

22:15 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската енергийна компания Exxon Mobil се опитва да продаде своя дял в най-голямото петролно поле в Азербайджан, съобщава Ройтерс.

Exxon се надява да спечели около 2 млрд. долара от продажбата на своя 6,8-процентен дял в полето Азери-Чираг-Гюнешли (ACG) в Каспийско море, съобщават източници, запознати със случая. 

Говорителят на компанията Джули Кинг отказа да коментира този случай, заявявайки, че „това е пазарна спекулация“.

Говорител на азербайджанското държавно дружество Socar подчерта, че това съобщение е свързано с Exxon и не може да коментира.

Продажбата на този дял ще сложи край на 25-годишното сътрудничество между двете енергийни компании.

Exxon беше сред петте петролни американски дружества, които участваха в създаването на петролната индустрия в Азербайджан след разпадането на Съветския съюз, подписвайки споразумение през 1994 г.

То беше определено като „сделката на века“ от Азербайджан и нейните партньори заради големите петролни резерви, с които разполага малката страна и надеждите за бъдещи нови сондажни операции, които трябваше да помогнат на Европа да постигне ефективна енергийна диверсификация.

Въпреки че този проект се управлява от британската петролна компания BP, той получи значителна финансова подкрепа и от американските компании – Exxon, Amoco, Unocal, Pennzoil и McDermott.

Проектът получи силна подкрепа от Запада, тъй като тези страни се надяваха инициативата да помогне да се намали енергийната зависимост на Европа от руския природен газ.

Повечето американски компании вече продадоха своя дял в това начинание, като се забелязва значително свиване и на местната подкрепа от страна на правителството.

Ако все пак Exxon продаде своя дял, Chevron ще остане единствената американска компания в този проект. Нейният дял е изчислен на 9,57%, който е и третият по големина след дяловете на BP (30,4%) и Socar (25%).

Петролните полета ACG все още съставляват голяма част от износа на течно изкопаемо гориво на Азербайджан, или 600 хил. барела дневно.

Други големи участници в този проект са японските Inpex и Itochu, норвежката Equinor, турската TPAO и индийската ONGC Videsh.

През последните години Exxon все повече съсредоточава своята дейност в добива на шистово гориво в САЩ, както и в редица петролни полета в Гвинея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още