IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forbes: Милиардерите в света – с 400 млрд. долара по-бедни

Общото богатство на доларовите милиардери в света изданието оценява на 8,7 трлн. долара

19:00 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общият брой на милиардерите по света се е понижил с 55 човека, като в същото време богатството им е намаляло с 400 млрд. долара през 2018 г. 

Броят на най-богатите хора по света през изминалата година е намалял до 2153 души, като най-силно е понижението в Азиатско-тихоокеанския регион, особено в Китай. Увеличение се забелязва в Бразилия и САЩ.

В САЩ те са 609, 14 от които влизат в първа двайсетица.

Общото богатство на доларовите милиардери в света изданието оценява на 8,7 трлн. долара, което е с 400 млрд. долара по-малко спрямо миналата година. Част от богатството си са загубили 994 милиардери.

Тройката на най-богатите хора на планетата остава неизменна спрямо миналата година.

На първо място отново е основателят на Amazon Джеф Безос със 131 млрд. долара, следван от основателя на Microsoft Бил Гейтс с 96,5 млрд. долара и ръководителя на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет с 82,5 млрд. долара.

Четвърти отново е шефът на френската група за луксозни стоки LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно със 76 млрд. долара.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обаче е загубил петата си позиция и тази година е едва осми със състояние от 62,3 млрд. долара.

Сред жените най-богата е наследницата на френската козметична империя L'Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, чието богатство се оценява на 49,3 млрд. долара. В общия рейтинг на най-богатите хора в света тя е на 15-о място. След нея се нарежда дъщерята на основателя на търговската верига Walmart Алис Уолтън с 45,3 млрд. долара и внучката на основателя на компанията за сладкарски изделия Mars Жаклин Марс с 23,9 млрд. долара.

Най-богатият руснак според Forbes е президентът на компания Новатек”” Леонид Михелсон със състояние 24 млрд. долара, който е на 32-о място в общата класация на най-богатите хора на планетата.

Втори сред руснаците е Владимир Лисин с 21,3 млрд. евро, който е на 45-о място в списъка на Forbes, а трети е президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов с 20,7 млрд. долара. Общо с класацията на Forbes тази година са влезли 98 руснаци, информира ТАСС.

Най-младата милиардерка в света е 21-годишната американка Кайли Дженър с богатство от 1 млрд долара и 2057-ма в класацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още