IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните M&A сделки са намалели със 17% през първите три месеца на годината

Основните причини за тенденцията са забавянето на икономиката и риска от Brexit без сделка

11:00 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Броят на глобалните сливания и придобивания (M&A) е намалял със 17% през първото тримесечие на 2019 г., след като опасенията за забавянето на икономиката и за Brexit без сделка в Европа са подплашили топ мениджърите и корпоративните бордове да търсят големи обвързвания, предава Ройтерс.

Макар че анализаторите очакваха забавяне, след като 2018 г. се оказа третата по сила година в историята за M&A сделките по света, като цяло се появиха някои тревожни сигнали, включително сериозен спад на трансграничната активност.

Трансграничните сделки бележат спад от 45% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г., тъй като компаниите са се фокусирали основно върху разширяването си на местна почва. Активността в Европа се е сринала с 67%, сочат данни на Refinitiv, повличайки глобалния обем на M&A сделките до 927 млрд. долара.

„Много компании усещат, че залогът е голям предвид цялата несигурност около Brexit и търговските търкания между САЩ и Китай“, коментира Дърк Алберсмайер, коръководител на M&A сделките за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan Chase & Co.

Макар че мегасделките в САЩ, например закупуването на Celgene от Bristol-Myers Squibb за 74 млрд. долара, носят лъч надежда, засилвайки глобалната активност, Европа отчита свиването на средния размер на сделките доста под границата от 5 млрд. долара.

Великобритания е загубила позицията си като трети по големина пазар на M&A сделки за сметка на Саудитска Арабия. Активността на Острова се е забавила с 62% до 40 млн. долара, а тази в Германия – със 76% до 17 млн. долара.

Регионът може да продължи да се представя доста анемично от гледна точка на сделките още известно време, казват инвестиционните банкери, с изключение на някои компании, които може да създадат национални лиери, например сливането на германските кредитори Deutsche Bank и Commerzbank.

Британските компании, планиращи оцеляването си след Brexit, също може да се обърнат към сделки, за да устоят по-добре на потенциалните негативни ефекти, коментира Филип Нобъл, ръководител на инвестиционното банкиране за Великобритания в Jefferies.

“Количеството натиск върху тези компании ще се ускори през следващите месеци и за някои изборът ще бъде между местна консолидация и преструктуриране“, казва Нобъл.

Валутната волатилност във Великобритания засега спира международните купувачи да залагат за глобални лидери, търгуващи се в Лондон, но това може да се промени след Brexit, допълва Нобъл.

Макар че глобалните фондови пазари бележат ръстове през първото тримесечие, централните банки явно се готвят за забавяне на растежа. По-рано този месец Федералният резерв на САЩ се отказа от прогнозите си за броя увеличения на лихвените проценти тази година на фона на сигналите за икономическо забавяне.

За разлика от Европа САЩ, които са най-големият M&A пазар в света, отчита най-силния си старт от 2000 г. с обявени сделки за 489,52 млрд. долара, което е с 9,4% повече на годишна база.

Броят на сделките обаче е намалял с 40% спрямо същия период на миналата година, което показва, че основният двигател са били мащабните сливания и придобивания.

Консолидацията на здравната индустрия, която бе най-активният сектор със стойност на сделките за 181 млрд. долара, не сигнализира забавяне, казва адвокатът по M&A сделки в Sullivan & Cromwell Кришна Верарагхаван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още