Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалните разходи за внос на храни ще достигнат рекорд тази година

Вносът от Китай е двигател на търсенето на земеделски стоки и на цените за миналата година

Глобалните разходи за внос на храни ще достигнат рекорд тази година

Снимка: Bloomberg LP

Глобалните разходи за внос на хранителни стоки се очаква да нараснат с 12% през 2021 г. и да достигнат рекорд заради растящите цени на суровините и силното търсене по време на кризата с COVID-19, съобщи Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, цитирана от Ройтерс.

Разходите в света за внос на хранителни стоки, включително за доставка, се очаква да достигнат 1,715 трлн. долара тази година спрямо 1,530 трлн. долара през 2020 г., пише FAO в доклада си за перспективите пред храните, който публикува два пъти в годината.

Ръстът на търговията със селскостопански стоки по време на пандемията е показал нееластичния характер на потреблението на храни и устойчивостта на международните пазари, но ръстът на цените от края на 2020 г. създава рискове за по-бедните страни, разчитащи на внос, предупреждава FAO.

Месечният индекс на цените на храните на организацията достигна десетгодишен връх през май, отразявайки резкия скок на цените на зърнените храни, растителните масла и захарта.

Още по темата
FAO съобщи, че отделен индекс на цените на вносните храни, включващ разходи за превозване, също отбелязва силен ръст, достигайки рекорд през май тази година и надминавайки нивата при предишните ръстове на цените на храните през 2006-2008 г. и 2010-2012 г.

Силният ръст на обема на вноса на хранителни стоки от основна необходимост миналата година вече тласна нагоре глобалните разходи за внос с 3% до рекордно равнище.

Изключение бяха напитките и рибните продукти, които са по-чувствителни към икономическите условия и чието търсене беше ограничено заради затруднения със снабдителните вериги, отбелязва FAO.

Вносът от Китай е двигател на търсенето на земеделски стоки и на цените през миналата година, което отчасти отразява усилията на Пекин да възстанови свинепроизводството си след епидемията от чума по свинете.

Вносът на царевица от Китай през сезон 2021-2022 г. се очаква да нарасне до 24 млн. тона, което ще задържи страната като водещ вносител в света, а вносът на царевица се очаква да нарасне четири пъти до 22 млн. тона през 2020-2021 г., прогнозира FAO.

Според прогнозите възстановяването на производството на свинско месо от Китай ще намали глобалната търговия, неутрализирайки ръста на търговията с говеждо и пилешко месо, с което общата търговия с месо ще остане стабилна тази година, отбелязва FAO.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев
Още по темата: Други цени на храните ФАО

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Египет и собствениците на Ever Given договориха компенсации за блокадата на Суец