IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е намалил броя на центрофугите, обогатяващи уран до 60% чистота

Страната вече използва един клъстер центрофуги, но МААЕ не казва какъв е броят на центрофугите в него

15:47 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg</em></p>

Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg

Иран е намалил броя на центрофугите, обогатяващи уран до 60% чистота, в надземното си съоръжение в Натанц, показват данни, включени в доклад на ядрената агенция на ООН, видян от Ройтерс.

Иран обяви преминаването към обогатяване до 60% - голяма стъпка, която приближава страната към постигането на оръжеен клас обогатен уран, в отговор на експлозията и спирането на тока в Натанц миналата седмица, за което Техеран обвинява Израел.

Това усложнява текущите непреки преговори със САЩ за спасяване на ядреното споразумение с водещите световни сили. Вашингтон се изтегли от споразумението и възстанови санкциите срещу Иран през 2018 г. при президента Доналд Тръмп. В отговор Техеран започна от 2019 г. да нарушава ограниченията, предвидени в ядреното споразумение.

„На 21 април 2021 г. Агенцията потвърди, че Иран е променил режима, чрез който произвежда UF6, обогатен до 60% U-235 в PFEP“, посочва се в доклада.

Сега Иран използва един клъстер центрофуги за обогатяване до 60%. Преди това се ползваха два клъстера центрофуги.

В доклада на Международната агенция за атомна енергия не се казва защо Иран е направил промяната, нито се казва колко центрофуги има във всеки клъстер. В предишен доклад от февруари се казва, че има 119 центрофуги в каскадата IR-4 и 133 в IR-6.

Сделката позволява на Иран да произвежда обогатен уран, но само в подземния завод в Натанц и само с машини от първо поколение IR-1, които са далеч по-малко ефективни. Споразумението ограничава и чистотата, до който Техеран може да обогатява уран, до 3,67%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още