IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: САЩ предложиха да премахнати всички санкции в замяна на преговори

Иранският президент Хасан Рохани се е срещнал с американски служители в Ню Йорк по настояване на Германия, Великобритания и Франция

09:45 | 29.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският президент Хасан Рохани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

САЩ предложиха да премахнат всички санкции срещу Иран в замяна на преговори, но Техеран още не е приел предложението заради сегашната "отровна атмосфера", заяво по-рано тази седмица иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Стана въпрос какви санкции ще бъдат премахнати и те (САЩ) ясно казаха, че ще вдигнат всички санкции", посочи Рохани при връщането си от годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той каза, че се е срещнал в Ню Йорк с американски служители по настояване на Германия, Великобритания и Франция.

По думите му Иран е бил готов за преговори, но не и в обстановка на санкции и натиск.

"Това действие не беше направено така, че да бъде приемливо, което означава, че в атмосфера на санкции . . . и при отровната атмосфера на максимален натиск, дори да искаме да преговаряме с американците във формат 5+1, никой не може да предскаже какъв ще бъде краят и резултатът от тези преговори", каза Рохани в изявление, публикувано на неговия уебсайт.

Той не се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк, а служители от европейски държави и страни от Персийския залив очакват САЩ да продължат да засилват натиска върху иранската икономика.

Investor припомня, че нестабилните отношения между Техеран и Вашингтон рязко се влошиха след атаката с дронове срещу саудитски петролни съоръжения, което доведе до сериозен ценови ръст на петролните пазари.

Малко след това Тръмп заяви, че САЩ са готови да предприемат военни действия, ако ситуацията продължи да ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
А настояването на Германия, Великобритания и Франция за преговори е във връзка с разкрити от Мосад различни факти относно истинската ядрена програма на Иран.Далеч не е само бойният уран който крият в Turquzabad и фабриката, в Abadeh в която се опитват да създадат ядрена бойна глава за балистична ракета. Режимът в Иран е разобличен в лъжа и в момента е поставен доста натясно. До днешна дата отказват всякакъв достъп на МААЕ за инспекция в новоразкритите от израелците обекти и отхвърлят всякакви чуждестранни искания да спрат разработката на ядрени оръжия.Разкритията на Мосад са в основата на това Тръмп да проумее как иранците ги правят на *** и да се оттегли от ядрената сделка.Между другото на световната сцена вече не останаха скептици относно стремежа на иранците към ядрени оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още