IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е напът да изпревари САЩ като най-голяма икономика за по-малко от 15 г.

В същото време Индия ще се нареди на трето място, изпреварвайки Германия и Япония

11:26 | 26.09.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай е напът да стане най-голямата световна икономика до 2030 г. Това става ясно от анализ на британската банка HSBC, който отправя предизвикателство към твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ няма да могат да бъдат задминати, съобщава Bloomberg.

Проучването на финансовата институция включва общо 75 страни.

В анализа също така се посочва, че Поднебесната империя ще остане страната с най-големия единичен принос за световния растеж през следващото десетилетие.

Прогнозите предвиждат, че брутният вътрешен продукт на Китай ще е в размер на 26 трлн. долара през 2030 г. - близо двоен ръст от днешните 14,1 трлн. долара. Междувременно БВП на САЩ ще нарасне по-бавно до 25,2 трлн. долара от сегашните 20,4 трлн. долара.

Прогнозите на HSBC са в унисон с тези на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира през юли, че Китай може да стане най-голямата икономика в света до 2030 г.

С размяната на местата между Китай и САЩ обаче изненадите в челната тройка не свършват. Въпреки че през 2017 г. заемаше шесто място, Индия е напът да стане третата по големина световна икономика през 2030 г., изпреварвайки както Германия, така и Япония.

Южноазиатският гигант е „сред най-впечатляващите“ печеливши в класацията с дългосрочните прогнози на банката, като силното му представяне се дължи до голяма степен на бързия растеж на икономиката, както и на увеличаването на населението в трудоспособна възраст.

Въпреки че се нарежда на трето място обемът на брутния вътрешен продукт на Индия остава значително по-малък от този на двете най-големи световни икономики. През 2030 г. той трябва да е в размер на 5,9 трлн. долара по изчисления на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Изводът е един: икономика се прави с производство, а не с алабалистики, ценности и премятане на едни пари от единия крачол в другия... Западът беше сила, когато градовете му беха захлупени от пушека на заводските комини, а реките беха мор. Сега Китай има проблеми с въздуха и реките, ама нема проблеми с кинтите, а ние дишаме чист въздух и се опитваме от него да прайме кинти. Е нема как да стане и у я докрая и душата в рая... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
След като Централната банка подсигурява възникването на щети, то истината е (1) Не е необходима защита от Централна банкаили (2) Необходима е защита от Централна банка.Истината е, че е необходима защита от Централната банка.Аз подкрепят потребността за необходима защита от Централна банка.А Вие?Аз не съм видял Ваша позиция за подкрепа на необходимостта за защита от Централна банка и на тази база написах "Жалкото е, че Вие не подкрепяте истината".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
"и зелевия шмиргел как разпраа оня ден" ... ха ха ... това със зелевия шмиргел ми хареса :))) . усещам лично отношение :))) .за оня ден съм в голяма грешка , не си проверих инфото , а обикновенно проверявам преди да пиша , карах на спомени отпреди няколко години . тогава регистрирах търговска марка , исках и индустриални дизайни , ама като видях цените и останах само с търговската марка :))) . та това е статистиката от Световна организация за интелектуална собственост .за Китай : http://***.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=CNза Щатите :http://***.wipo.int/ipstats/en/statistics/country_profile/profile.jsp?code=USКитайците направо са ги отнесли американците от след кризата по брой регистрирани патенти , търговски марки и индустриални дизайни . като общо притежание на такива има да ги гонят още , ама крачат с големи крачки ... прав е палячото да ги такова с мита , даже им е малко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
чакай чакай малко са кой ти каза че не подкрепям истината ? Начи първо трябва да се дефинира какво е истина и според кого, защото ако 20 души ти кажат че 2 е по-малко от 1 не е така, но като ти го кажат 1 млрд. грешното се приема за субективна истина от болшинството, то и тва е целта на тия новинарките, но не успяват и нема да успеят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Полезно е да се представя истината.Жалкото е, че Вие не подкрепяте истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Световната икономика страда от разпространена в света държавна грешка да няма защита от Централната банка.За да е възможен обществен просперитет е необходима защита от Централна банка.Нима Вие не знаете, че е необходима защита от Централна банка?Над 300 години светът е с практика да няма защита от Централната банка.Нима човечеството вечно ще живее със сегашната държавна грешка да няма защита от Централната банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Митев знае ключа към просперищата световна икономика, но не искат да му връчат нобел за откритието...Какво значение има колко ти е голяма икономиката? Истинският покзател е БВП на глава от населението. Индия и след 10 години, ще е същата клoaкa, пълна с изнacилвачи, а населението ще страта от болести, които липсват 50+ години в белите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
тъкмо се бех притеснил, че те нема Митев да каеш нещо за Китайската банка, но ти си стабиляга ..... :)) дат каа и аз съм доста враг на банките ше има бая обесени накрая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 13
Иван Митев
преди 5 години
Китай страда от подсигуряваните от Китайската централна банка щети.Сега Китай не прилага защита от Китайска централна банка и е с намаляваща възможност да изпревари САЩ.При запазването на държавната грешка Китай понася множество щети и е със заплаха за катастрофална криза.За да има устойчив просперитет на Китай е необходима защита от Китайска централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Да се правят 10 годишни прогнози е безсмислено. Още повече на базата на зараждаща се търговска война чиито изход е неясен. Един срив на фонадовата борса в САЩ днес ще се отрази на реалната икономика и на производството много повече от спукването на ипотечния балон през 2008. А едно дори леко забавяне на икономическият ръст на Китай ще сложи прът в колелата на доста интересната им външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още