IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са държавите с най-продължителна рецесия в света?

Аржентина е единствената от топ 3, която не е преживяла гражданска война в последните години

20:38 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Либия, Ирак и Аржентина са страните, които отчитат най-много години отрицателен растеж на БВП от 1951 г. насам, съобщава Statista.com.

Освен "пропадналите държави" Либия и Ирак, Аржентина не е преживяла продължителна гражданска война в последните години, въпреки че преминава през справедлив дял от бунтове през 50-те, 60-те и 70-те години във връзка с диктатурата, водена от Хуан Доминго Перон. Все пак страната се бори с икономически проблеми в настоящата епоха с непрекъснати рецесии.

Аржентина може да е по-развита от останалите държави в списъка, тя попада в цикъл на преразход, инфлация, свръхзадлъжнялост, неустойчиви съкращения на правителствените програми и лоша фискална политика.

Сред страните, които в момента са в продължителна рецесия, са Венецуела, Судан и Ливан, които се очаква да навлязат в четвъртата си рецесивна година през 2021 г.

След три години в рецесия икономиката на Аржентина се очаква да нарасне отново през 2021 г., но тази перспектива е повече от нестабилна на фона на пандемията.

Други страни, които се борят с продължителна рецесия, са Демократична република Конго, една от най-слабо развитите страни в Африка, следвана от Сирия и Чад, африканска държава без излаз на море, където 85% от населението зависи от селското стопанство за препитание.

За бивши съветски и югославски републики данните са достъпни едва през 1971 г. Независимо от това, Украйна и Молдова заемат 11 и 12 място от 124 държави и територии, показващи сериозното въздействие на падането на комунизма. Между 1990 и 1999 г. Украйна преживя десет последователни години на икономически спад, а Молдова – 9.

Преброяването само от 1971 г. нататък би поставило Украйна на четвърто място и Молдова на шесто място в класацията, докато Хърватия ще бъде на 12-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още