IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Светът трябва да харчи повече, ако иска да изпълни целите си за развитие

Лагард предупреди, че изпълнението на зададените цели става по-трудно, тъй като страните с ниски доходи са изправени пред нарастващ дълг

11:44 | 18.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът трябва да увеличи разходите си, ако иска да изпълни амбициозните си цели за намаляване на бедността и защита на околната среда, приети от ООН. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в изказване в Лондон.

„Особено за страните с по-ниски доходи осигуряването на допълнителни средства ще изисква силно партньорство между всички заинтересовани страни – самите държави, но и официални донори, филантропи и частно финансиране“, заяви Лагард, цитирана от Bloombrg.

И макар тя да е оптимист, че това може да се случи, Лагард предупреди, че изпълнението на зададените цели става по-трудно, тъй като страните с ниски доходи са изправени пред нарастващи нива на дълг.

В речта си директорът на МВФ призова всички страни да направят свой приоритет целите за развитие, тъй като – по думите ѝ, това е в техен интерес. „Без устойчиво развитие у дома нарастващото икономическо и социално напрежение – влошено от резкия ръст на населението и нарастващия екологичен стрес, със сигурност ще излезе отвъд държавните граници, включително и чрез масовото движение на хора“, посочи тя.

Общото събрание на ООН прие през 2015 г. своите цели за устойчиво развитие с намерението те да бъдат изпълнени до 2030 г. Седемнадесетте цели включват в себе си и обещанието за премахване на крайната бедност, определена като живот с по-малко от 1,25 долара на ден, елиминирането на дискриминацията срещу жените, неравенството, както и борба срещу климатичните промени.

Предупреждението на МВФ бе отправено на фона на заплахи от някои развити държави да излязат от институции за глобално сътрудничество заради нарастващи популистки настроения. Американският президент Доналд Тръмп вече заплаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация (СТО), а Великобритания се готви да излезе от състава на ЕС догодина.

И макар някои региони да отбелязват значителен напредък по отношение на борбата с бедността през последните десетилетия, то неравенството в доходите остава едно от основните предизвикателства на световната икономика, заяви още Лагард. По думите й от 80-те години насам доходите на най-богатия 1% в световен мащаб са нараснали с двойно по-бърз темп от този на най-бедните 50%.

Тя също така допълни, че неравенството отбелязва възход в повечето богати държави.

Според Лагард нарастващата пропаст се дължи частично на новите технологии, на „глобалната интеграция“ и на политиките, които дават предимство на капитала пред труда.

В същото време климатичните промени също продължават да „хвърлят все по-голяма сянка“, заяви Лагард и посочи, че най-добрият начин за справяне с проблема е слагане на цена на въглерода чрез данък върху въглеродните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
аз съм съгласен с бабетията на 100% ама неам кво да харчим чак толко, ако ми дават по двайсе бимберици на месец ше се разтурим от харчалък ..... :)) тя тая ем разпраа, че дълга бил на рекордни нива и е голем проблем, ем да харчиме повече, е последно ?!? кат иска да харчим ми да даде пари и готоо нема ядове ..... ше и дам банковата си сметка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
А да печели повече, да бачка повече? Или това не е важно, важно е кредита да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още