IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Британската икономика рискува да стане седма в света заради Brexit

Очакванията са страната да снижи позицията си в глобалната класация, нареждайки се след Индия и Франция

16:00 | 19.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания рискува да падне с две места до седмата по големина икономика в света през следващата година, предупреждават от счетоводната компания PwC. По техни изчисления през 2019 г. страната ще бъде изместена в класацията за най-големите икономики в света от Франция и Индия.

Според PwC британският икономически растеж догодина ще бъде 1,6%, при условие че бъде избегнат шокът от Brexit без сделка през март. В същото време ръстът за Франция и Индия се изчислява на съответно 1,7% и 7,6%, съобщава Ройтерс.

„Великобритания и Франция регулярно се редуват в това коя страна има по-голямата икономика, но сподавеният растеж във Великобритания през 2018 г. и отново през 2019 г. вероятно ще наклони везните в полза на Франция“, посочва икономистът на PwC Майк Джейкман.

Според PwC Индия се очаква да детронира Великобритания от петата позиция през 2019 г., а Франция ще остане на шестото си място. Подреждането се базира на размера на националните икономики в американски долари.

Британската икономика отчете забавяне, а цената на паунда се срина след референдума за излизането на страната от Европейския съюз през 2016 г.

„Индия е най-бързо разрастващата се голяма икономика в света, има огромно население, благоприятна демография и голям потенциал за догонване заради ниския си първоначален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението“, посочи още Джейкман.

Според икономиста е почти сигурно, че страната ще продължи да се изкачва в класацията за БВП през идните десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още