IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще помага на Турция за създаването на зона за сигурност в Сирия

По думите на Реджеп Ердоган двамата с Владимир Путин са постигнали „историческо“ споразумение по време на 6-часовата си среща

21:10 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на съвместната им пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на съвместната им пресконференция. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция е постигнала „историческо“ споразумение с Русия, което ще премахне милициите на сирийските кюрди от пограничната ивица между Турция и Сирия.

По време на съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след 6-часова среща в руския курортен град Сочи Ердоган заяви, че руските сили ще помогнат за извеждането на кюрдските бунтовници от областите в 120-километровия коридор, където се намират турските сили за сигурност, съобщава Bloomberg.

Силите на кюрдските бойци, известни като YPG, се сражаваха в продължение на години с американските сили срещу групировката „Ислямска държава“ преди американският президент Доналд Тръмп да изтегли американските части от региона.

По време на пресконференцията руският лидер също заяви, че преговорите с Ердоган са позволили да бъдат взети съдбоносни решения в Сирия.

„Не мога да не изразя удовлетворение, че в резултат на доста дълга и напрегната работа успяхме да намерим решения, които след нашите изявления ще бъдат огласени от външните министри на двете страни. Тези решения, според мене, са много важни, ако не и съдбоносни, и ще позволят да се намери изход от твърде острата ситуация, създала се днес на сирийско-турската граница", каза Путин, цитиран от БТА.

По думите му Москва и Анкара смятат за необходимо да се помага на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което ще позволи видимо да се облекчи социално-икономическото бреме на страните, приели мигрантите. Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, да оказват по-ефективно хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предварителни условия, добави той.

По думите на Путин Сирия трябва да бъде освободена от незаконното чуждестранно военно присъствие. Руският президент посочи, че е важно да не се допусне терористите в Сирия да се възползват от действията на турските въоръжени сили в североизточната част на страната.

Той уточни също, че в рамките на разговора им Ердоган му е обяснил подробно целите и задачите на операцията на турската армия в Сирия. Турският президент от своя страна посочи, че Турция и Русия ще патрулират съвместно в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още