Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ще започне ли да смекчава тона Саудитска Арабия спрямо Израел?

След историческото споразумение между ОАЕ и Израел Рияд може да се възползва от царящия ентусиазъм, за да прокара идеята за официално помирение

Ще започне ли да смекчава тона Саудитска Арабия спрямо Израел?

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Когато един от водещите духовници на Саудитска Арабия призова този месец мюсюлманите да избягват „страстни емоции и пламен ентусиазъм“ спрямо евреите, това беше забележителна промяна в тона за някой, който в миналото е проливал сълзи за Палестина. 

Проповедта на Абдулрахман ал-Судаис, имам на Голямата джамия в Мека (Масджид ал-Харам - бел. ред.), излъчена по саудитската държавна телевизия на 5 септември, се появи три седмици, след като Обединените арабски емирства (ОАЕ) се споразумяха в историческа сделка за нормализиране на отношенията с Израел и дни преди Бахрейн, близък саудитски съюзник, да последва примера им, пише Ройтерс.

Въпреки че скоро не се очаква Саудитска Арабия да тръгне по пътя на своите съюзници от Персийския залив, забележките на Ал-Судаис може да сигнализират за опита на кралството да засегне чувствителната тема за  затопляне на отношенията с Израел - някога немислима перспектива.

Назначен като имам от краля на страната, Абдулрахман ал-Судаис е една от най-влиятелните фигури в Кралството, отразяваща възгледите на нейното консервативно религиозно население, както и на кралския двор. 

Още по темата

Драматичните споразумения с ОАЕ и Бахрейн представляват рязка смяна на курса за Израел и президента на САЩ Доналд Тръмп, който играе ролята на миротворец за региона преди президентските избори през ноември.

Но голямата дипломатическа награда за израелска сделка всъщност трябва да бъде за Саудитска Арабия, чийто крал е пазител на най-свещените обекти за исляма и управлява на най-големия износител на петрол в света.

Марк Оуен Джоунс, академик от Института по арабски и ислямски изследвания към Университета в Ексетър, посочва, че сделката с ОАЕ и нормализирането на отношенията с Бахрейн са позволили на Саудитска Арабия да тества общественото мнение, но евентуална официална сделка с Израел би била „сериозна задача“ за Рияд.

„Осигуряването на „тласък“ за саудитците чрез влиятелен имам очевидно е стъпка напред в опитите да се провери обществената реакция и да се насърчи идеята за нормализация на отношенията“, посочва Джоунс.

Във Вашингтон служител на външното министерство изтъква, че САЩ са насърчени от затоплящите се връзки между Израел и арабските страни от Персийския залив и разглеждат тази тенденция като положително развитие.

Проповедта на Абдулрахман ал-Судаис от 5 септември предизвиква смесена реакция, като някои саудитци го определят като просто предаване на учението на исляма. Други определят проповедта в Twitter като призив за нормализиране на отношенията.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, фактическият владетел на Кралството, обеща да насърчава междурелигиозния диалог като част от своята вътрешна реформа. По-рано принц Салман заяви, че израелците имат право да живеят спокойно на собствената си земя при условие на мирно споразумение, което гарантира стабилност за всички страни в региона.

Споделеният страх между Саудитска Арабия и Израел относно Иран може да бъде ключов двигател за развитието на връзките между въпросните две страни.

По-рано тази година Мохамед ал-Иса, бивш саудитски министър и генерален секретар на Мюсюлманската световна лига, посети бившия концентрационен лагер „Аушвиц“. През юни той взе участие в конференция, организирана от Американския еврейски комитет, където призова за свят без „ислямофобия и антисемитизъм“.

От друга страна нормализирането на отношенията между ОАЕ, Бахрейн и Израел, договор, който ще бъде подписана в Белия дом, допълнително изолира палестинците.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, не е разглеждала пряко сделките на Израел с ОАЕ и Бахрейн, но заявява, че остава ангажирана с мира въз основа на дългогодишната арабска мирна инициатива.

Тази инициатива предлага нормализирани връзки в замяна на споразумение за държавност за палестинците и пълно оттегляне на Израел от територии, завладени през войната в Близкия изток през 1967 г.

Дипломат от Персийския залив споделя, че за Саудитска Арабия въпросът е по-скоро свързан с нейната религиозна позиция като лидер на мюсюлманския свят, и че официална сделка с Израел ще отнеме време и е малко вероятно да се случи, докато крал Салман е все още на власт.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 месеца

Ще започне ли да смекчава тона Саудитска Арабия спрямо Израел?”
И сега,
„Щот'съм хейтър от класа, и патриот съм на маса..”
Ще взема, да напиша изречението, както е правилно:

- „Ще започне ли Саудитска Арабия да смекчава тона срещу Израел?”

УЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК БЕ, ДРАСКАЧИ ШАШАВИ!
Пишете такива глупости и безсмислици, че ми се гади. Нито словоредът ви е български, нито смисълът и употребата на думите, КАТЕГОРИЧНО, НЕ СА ВИ ЯСНИ.

Още от Други
Турция наложи вечерен час и пълно затваряне през уикендите