Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Водата започва да се превръща в най-ценната стока във Венецуела

С една минимална работна заплата могат да се купят едва 15 литра вода

Водата започва да се превръща в най-ценната стока във Венецуела

Снимка: Ройтерс

Водата започва да се превръща във все по-дефицитна стока във Венецуела.

На някои семейства в страната им се налага да живеят месеци без достъп до течаща вода, след като поредицата спирания на тока попречиха на доставките, а част от водопроводната мрежа започва да отказва заради липса на поддръжка, съобщава Ройтерс.

Изправени пред несигурността на снабдяването, жителите пестят колкото се може повече вода, с която се снабдяват от реките и магазините. Те се къпят, перат и готвят с едва няколко литра на ден.

Още по темата

Водата от магазините обаче не е решение за всички, особено за най-бедните. Бутилка от пет литра се продава на цена от около 2 долара в магазините в Каракас – непосилна сума за мнозина в страната, където минималната работна заплата възлиза на едва 6 долара.

Адвокат Юдит Контрерас посочва, че семейството ѝ рециклира водата, като мръсната се използва в тоалетната. Често пъти те си набавят нужната от потоците в планината Авила над Каракас.

„Трябва да пестим вода, тъй като не знаем колко дълго ще продължи ситуацията оттук нататък“, посочва тя.

Някои жители на сградата, в която живее Контрерас, само на на няколко пресечки от президентския дворец, вече са изчерпали запасите си. „Днес свърших всичко, което бях пестил“ казва Дейвид Риверос, съсед на Контрерас.

Правителството на президента Николас Мадуро посочва като причина за недостига на вода дългата суша в страната, като също така обвинява и опозицията в саботаж на доставките. Според опозиционния лидер Хуан Гуайдо това се дължи на лошата поддръжка на електропреносната и водопреносната мрежа в страната през последните години.

По-рано този месец Венецуела изпадна в още по-дълбока криза, след като токът в страната беше спрян за близо седмица, което допълнително затрудни доставките на вода. След това президентът Мадуро обеща да постави водни резервоари на покривите на сградите в опит да се справи с проблема.

След спирането на тока – най-тежкият такъв инцидент от десетилетия, броят на хората, които използват потоците на Авила са се увеличили многократно въпреки предупрежденията, че водите може да не са подходящи за употреба и могат да съдържат бактерии и паразити.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Претовареният трафик забавя икономиката на градовете