IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За подготовка за нови пандемии са необходими 75 млрд. долара за 5 години

Похарчването на няколко десетки милиарди долара може да спести десетки трилиони, коментира бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс

14:04 | 10.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Правителствата по света трябва да намерят 75 млрд. долара през следващите 5 години, за да се подготвят за нови пандемии, предава Ройтерс, като се позовава на доклад на експертна комисия на Г-20.

COVID-19 вероятно е само предшественик на все по-опасни пандемии в бъдеще, за които е необходима подготовка, посочва експертната група пред финансовите министри на страните от групата.

В доклад за срещата на групата във Венеция се казва, че се препоръчва удвояване на текущите нива на разходите, което би било незначително в сравнение с разходите за овладяване на друго голямо огнище на нова заразна болест.

„Икономическите аргументи за тези допълнителни инвестиции са поразителни“,  коментира бившият министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс, който беше съпредседател на 23-членния панел заедно с шефа на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и бившия финансов министър на Сингапур Тарман Шанмугаратнам.

Съмърс коментира пред Ройтерс, че е оптимист, че препоръките на доклада ще бъдат изпълнени. „Похарчването на няколко десетки милиарди долари може да спести десетки трилиони“, казва той.

За да запълни „големите пропуски“ в готовността за пандемия, комисията определя четири основни области за действие: наблюдение на инфекциозните заболявания, устойчивост на националните здравни системи, доставка на ваксини и други лекарства и глобално управление.

В доклада се призовава за създаване на фонд за заплахи за здравето на стойност 10 млрд. долара плюс 5 млрд. долара за укрепване на Световната здравна организация и създаване на специални пандемични комисии към Световната банка и многостранните банки за развитие.

Освен това страните с ниски и средни доходи ще трябва да добавят около 1% от брутния вътрешен продукт към публичните разходи за здраве през следващите пет години, посочва се в документа.

„Постигането на безопасност от пандемии ще изисква основна промяна в мисленето за международно сътрудничество“, казва Шамугаратнам. "Това е крайният случай както за националния личен интерес, така и за международната солидарност едновременно“, допълва той.

Комисията включва известни имена като бившия шеф на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, Ана Ботин, изпълнителен председател на групата Santander, Гунтрам Волф, ръководител на мозъчния тръст Брюгел.

Г-20, председателствана тази година от Италия, ще разгледа препоръките си преди съвместната среща на министрите на финансите и здравеопазването през октомври.

Оконджо-Ивеала коментира пред Ройтерс, че финансовите министри са "като цяло много положителни" по отношение на доклада и е уверена, че той ще бъде приет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още