IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли финансови стимули да ускорят постигането на целите за рециклиране?

Едва 20% от българите използват системата за разделно събиране, каза Христо Диков от „Екопак България“

18:52 | 05.08.22 г. 2

Необходимо е да се създадат по-сериозни стимули за разделно събиране на отпадъци в България, за да бъдат изпълнени целите на ЕС за 90% събираемост на PET опаковките. Това смята Христо Диков, оперативен директор на „Екопак България“ АД. Той даде пример с въвеждане на депозитна система и по-висока такса смет за големите замърсители.

Диков припомни в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, че 2022 г. е първата година, в която държавите членки на ЕС са длъжни да съберат поне 30% от PET опаковките.

„В „Екопак“ правим това вече десет години. Миналата година целта, която изпълнихме, е над 30%, така че нямаме притеснения по отношение на изпълнението на изискванията за тази година. За 2029 г. обаче целта е 90% и това реално е сериозно предизвикателство. .. Без финансов стимул на принципа с по-висока такса отговорност на замърсителя трудно ще се изпълни целта“, смята той. 

Гостът отбеляза, че само 20% от българите използват системата за разделно събиране по предназначение, а 60% заявяват че са готови да я използват.

„Нужен е анализ защо тези 60% не рециклират, след което да се адресират причините за това. Ние имаме огромни производствените мощности в рециклирането и сме една от страните с най-добра инфраструктура в Европа. Огромни мощности за рециклиране на пластмаса, имаме и 3 завода, които рециклират стъкло и 1 завод за рециклиране на хартия. Трябва само да положим усилия като общество“, смята той.

Според него едно от решенията е да се заложи по-висока такса смет за тези, които замърсяват повече и рециклират по-малко. С нея ще има икономически стимул за връщане на бутилките на принципа замърсителят плаща. „Говори се от години, че такса смет трябва да се плаща пропорционално, надяваме се скоро да има такава методология от общините. Всеки гражданин трябва да знае, че ако не рециклира, ще има по-висока такса“, каза Диков.

Друга важна крачка в постигането на цели за рециклиране е въвеждането на депозитната система най-вече в обектите за пазаруване. Диков обаче отбелязва, че за да се реализира депозитарната система, се изисква време и проучвания.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
"С нея ще има икономически стимул за връщане на бутилките на принципа замърсителят плаща" - защо не може вече да се връщат бутилки в супермаркетите? Преди години просто отивах с по 20 бутилки от бира и ги оставях в една празна щайга и получавах бележка колко лева да ми приспаднат на касата. Сега са тъпотии, разправии, не работи вече. Що така? Оправете смислената и практична система, вместо да се чудите пак какви такси да се събират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Направете нормални контейнери за разделно събиране, като отида с една торба стъклени бутилки, да мога да я изсипя вътре, а не една по една да ги пускам като писма до баба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още