IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е готова да работи с Кипър за диверсификация на доставките на газ

Сътрудничеството между двете страни в енергетиката има огромен потенциал, коментира Румен Радев по време на своята визита на острова

17:13 | 28.11.17 г.
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България има готовност да работи с Кипър по различни проекти за диверсификация на маршрутите за пренос на природен газ към Югоизточна Европа. Това увери българският президент Румен Радев председателя на кипърския парламент Деметрис Силурис.

„Сътрудничеството между България и Кипър в сферата на енергетиката има огромен потенциал“, коментира българският държавен глава, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Той отличи проекта за газов интерконектор между България и Гърция – IGB, който има потенциал да осигури енергийната свързаност на страната ни и с други държави от региона.

Кипър е ключова част от плановете за новия газопровод EastMed, по който трябва да потече газ от перспективните находища в Средиземно море към Европа. На този етап активни преговори за реализацията на този план водят Кипър, Гърция и Израел. Има възможност към тях да се присъедини и Египет с гигантското находище „Зохр“, открито преди две години в крайбрежните зони на страната.

На втория ден от своята визита в Кипър Радев изнесе лекция, посветена на дигиталното бъдеще на Европа, пред студенти в Университета на Кипър в Никозия. „Иновативността и информацията са основни ценности“, сподели той с младите хора.

Държавният глава посочи в своята лекция необходимостта да бъдем свързани не само в сферата на енергетиката и транспорта, но и дигитално.

“Най-значимото постижение на ЕС са четирите свободи на движение. Те обаче вече не са ни достатъчни, защото трябва да работим активно и за свободата на данните”, каза още Румен Радев и допълни, че Европейският съюз трябва да разработи ефективни системи за киберсигурност.

“От изключителна важност е да мислим в перспектива за различаването на фалшивата от достоверната информация и как да трансформираме огромното количество информация в знание”, заяви президентът.

Пред студентите в Университета на Кипър държавният глава коментира още, че София е един от европейските градове с бързо развиващ се IT сектор. През последните години България постига ръст на информационно-комуникационния сектор от 250% на година, като особено успешни са малките и средни предприятия в този сектор.

София се нарежда между първите градове в ЕС по брой млади специалисти в сектора - всеки 20-ти у нас е нает в информационния сектор, посочи още българският държавен глава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още