IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът от 1 май може да бъде и по-евтин от този на "Газпром"

В момента анализираме има ли основание да съдим руския газов гигант, коментира Асен Василев от Брюксел

18:14 | 28.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От новия месец газът в България може да се окаже по-евтин от този, който получаваме от "Газпром", намекна финансовият министър Асен Василев, който заедно с енергийния министър Александър Николов е на посещение в Брюксел. В сряда (27 април) руският газов гигант спря газа за България, защото страната не изпълни искането за плащане в рубли.

В момента страната ни получава газ от Гърция, стана ясно от думите на Василев. В допълнение на терминала на остров Ревитуса пристига и доставка втечнен газ за България. Николов потвърди, че ако договорките бъдат реализирани, цената на газа ще бъде поне същата.

Преговорите за алтернативни доставки са водени още в началото на март, обясни още Василев и допълни, че не очаква проблеми в дългосрочен план, включително и за следващата зима.

България няма да изпълни искането на Русия да плаща за газа в рубли, категоричен беше още финансовият министър. Той поясни, че становището на ЕК е, че плащане в рубли е нарушение на санкциите.

"Газпром" спря да изпълнява договора едностранно", допълни той в отговор на призивите на коалиционния партньор "БСП за България" да се възстанови работата по договора и да се водят преговори за неговото удължаване. От думите на Василев стана ясно, че страната ни е поискала правна помощ от ЕК, за да се подготви за арбитраж срещу "Газпром".

Александър Николов беше лаконичен по отношение на искането на бизнеса за таван на цената на газа и допълни, че трябва да се запознае с искането и да бъде преценен ресурсът.

По време на разговорите в Брюксел е било договорено разполагането на  регионален координационен център у нас, който ще управлява електрическата и газовата инфраструктура за региона на Югоизточна Европа и Италия, съобщи още финансовият министър. България има 20 млрд. куб. метра капацитет, който може да бъде използван за преноса на газ от южно направление.

Двамата с Николов са разговаряли със зам.-председателя на ЕК ФрансТимерманс и с представители на офисите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, уточни още Василев.

Енергийният министър обясни пред журналисти в Брюксел какви са опасенията на България в предложената от "Газпром" схема за заплащане. "Искането не е за директно плащане в рубли", каза той и допълни, че превалутирането реално ще се извършва на Московската борса и в процеса купувачът няма никакъв контрол върху своите средства, нито има яснота кога ще бъдат направени доставките след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
dnp_m
преди 1 година
Не те купуват за 270$, а ние на 800$. А това е от онзи договор с 40% намаление за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
по радио ереван или по радио москва... важно е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Сутринта по радиото казаха, че ще е по-скъп поне с 20%. Пак лъжат? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Скивахте ли как ги минахме немците и австрийците - От май почваме да внасяме по евтин газ, а те балъците щели да купуват от скъпият Руски и то в рубли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 1 година
да бе , ще чакаме , след като чакахме и се подмазвахме с години за братската либоф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
А аз казвам, да видим, най-добре. Щото, опитвам да не съм песимист, ама нещо нещата не вървят. Нека да изчакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 1 година
Чудмно ми е кат мине 1 ви май и нищо кат не стане -кви ще ги плещите след това ? Нови ли опорки ви спускат или се налага сами да си мислите дитирамбите дет ги ръсите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
andy
преди 1 година
Значи другите ще плащот в рубли, а ние няма. На гол Гъ*, чефте пищове! От къде го изкопахте и този?! Е, по-големи мошеници от САЩисаните едва ли ще намерите. Да им дадеш 2 милиарда за 8 чертежа на антики. Всъщност едни други такива красиво-умни са за е...не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още