IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР реши да вдигне цената на природния газ

Това няма да повлияе на цените на тока, парното и топлата водa

17:05 | 01.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че от днес газът поскъпва с 14%. Така през май месец един мегаватчас ще се продава за 37,71 лева, пише БНР на уебсайта си.

Поскъпването е свързано със скока на цената на европейските борси през този месец. Решението беше взето на закрито заседание.

Въпреки това цената на природния газ няма да повлияе на цените на тока, парното и топлата вода, обяви КЕВР.

Според предварителната заявка се очакваше ръст от 8%.  

„Тенденцията „Булгаргаз“ да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май и през следващите месеци, като от нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари“, обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов преди дни по време на обществено обсъждане.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 01.05.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. април 2021 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, пише БГНЕС.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още