IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом“: Ще строим АЕЦ „Белене“ само срещу гарантирана печалба

Проектът има потенциал за доставки и продажба на електроенергия както в България, така и извън нея, псоочва директорът на руската компания Алексей Лихачев

08:43 | 20.03.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската „Росатом“ е готова да обмисли възможността за участие в изграждането на проекта АЕЦ "Белене" в рамките на международното сътрудничество, като условието е България да гарантира, че централата ще бъде печеливша, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачев, цитиран от ТАСС. 

Той отбеляза, че успешното завършване на проекта без участието на „Росатом“ е „невъзможно“.

Според Лихачев „Белене“ има потенциал за доставки и продажба на електроенергия както в рамките на България, така и на международно ниво.

В началото на март, по време на своята визита, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че „Росатом“ е готова да започне строителството на „Белене“ още през 2020-2021 г.

По-рано българският енергиен министър Теменужка Петкова сподели, че България има намерение до края на февруари да започне процедура по избор на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“.

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

Пред потенциалните инвеститори вече са били поставени няколко условия, сред които да се използва в максимален обем вече доставеното у нас оборудване и да се продължи работа по вече одобрения проект.

Така максималният бюджет нараства до 10 млрд. долара, а срокът за изпълнение - до 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
цъ,цъ изобщо не си научил езика за внуците си, срамота... но пък щом настояваш че си дикхед, кой съм аз да споря с теб ба тая тема :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 5 години
Съчетанието от най-долните човешки гени, събрало най-недостойните ДНК вериги, оплетени в най-противната комбинация от хромозоми чиято представител се явяваш ти, не може да оценява достойните представители на българския род. PS Не ме интересуваш, но си знай че в теб мразя само безпричинната русофилия, така както и ако беше покварила душата, на когото и да е друг. Нищо лично, една здравословна Кремълофобия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
"А ти уважаеми Mavi Gъz, наистина си dischead."Хахаха.... Петроф, ти успя да ме разсмееш днес... :lol: Представих си как от безсилен яд и в комплексарски опит да ме накажеш, си оплел пръсти по клавиатурата и си създал нова дума в любимия ти английски език... :lol: Открай време се пънеш да ме обиждаш на "dickhead" - предполагам, че това си искал да напишеш, ама старото ко муне Мави от това не се обижда, щот си има и дик и хед, с които добре си служи все още и много се гордее с тех. А от писания, дошли от дупката на мишка, дет нема ни дик, ни хед, само зле прикрита завист се разнася като миша пр ъдня... :lol:Разбираме, че се бориш и тебе да те наемат за целите на некой, ама даже за това не ставаш с фейкляците, дето ги пишеш тука... (Виж как и аз измислих нова дума - посвещавам ти я на тебе - от сърце и душа. Идва от естествената за теб хармония между "фейк" и "мишляк". Нали знаеш какво е "мишляк"? Това е мише ако на шопски език - по аналогията на "мачляк", "кокошиняк" и пр. - нещото, което една анонимна мишка създава, когато се напъне да се покаже в света на парите и бизнеса, че и нея я има там... некъде.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ами на Далавери Симеонов колко вяра може да се има е спорно :))) ... но факт , вътрешните държатели на акции в конур глобъл въртят търговия , и понеже са длъжни като компания дето акциите им се търгуват на борсата , докладват за покупко продажбите на "вътрешния кръг" . можеш да се зачетеш на покупко-продажбите , все компании дето не са публични и няма инфо за тях , с голяма вероятност и офшорни да има между тях . мен ако питаш , не е нормално собствениците на стратегически активи да са офшорни фирми , но това ни е действителността :))) . виж при АЕС всичко е видимо . и си абсолютно прав за дъртите реактори . нещо дето е разработвано в края на 70-те години да го строим те първа ... тотален шит :))) . сегашните два хилядника в козлодуй , са с гаранция до 2050 година от росатом , ама според нашто законодателство трябва на всеки 10 години да им се издава сертификат . което не е проблем по принцип , специфика на законодателството . ако не ги товарят над 100% от мощността , в росатом имат нова технология , очакват лицензиране за ЕС , и могат да им удължат работния цикъл с още около 15-20 години . тъй че ядрена централа за базова мощност ще има още доста време . и да се избързва с БеляНЕ лично според мен е пълна гл.упост , но аз все пак не съм енергетик . има толкова нови ядрени технологии от 4+ поколение . например terrapower , работи с обикновен уран , няма нужда от обогатяване , даже може и с отработено ядрено гориво да се зарежда . заравят в земята реактора и бачка 40-50 години без зареждане :))) . по предварителни разчети може да работи поне 100 години . радиоактивни отпадъци до 300 години след затваряне на реактора , не като сегашните по 10.000 години . построен има вече един малък съвместно с тошиба в японско , строят с китайците един експериментален прототип за 600МВт и ако всичко е ОК ще строят търговски от 2020 за 1150МВт. има и други разработки , специално за компенсиране на непостоянната вятърна и слънчева енергия , ама това е в една друга действителност , не наш'та ... не че не можеше и тук да се експериментира съвместно с terrapower и тошиба или с хитачи , да кажеш че няма в ТУ катедра , или че нямаме действаща ядрена площадка . има всичко и хора има , ама наш'те политици толкова си могат , това е ... тъй че ако задържат топката с БеляНЕ 10-15 години никакъв проблем не виждам ... хем няма да набутваме децата с разни антики и нови дългове и с голяма доза вероятност ще има нови и съвременни ядрени технологии в експлоатация , в пъти по-безопасни и по-ефективни от сегашните , еле па от БеляНЕ :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 5 години
Наетото за целите на Кремълското жуженце компрадорче Mavi Gъz да бъде така добро да обясни на нещастните си сънародници, как Росатом спечели конкурс за дострояване на АЕЦ Белене със старите реактори и след това се реши да се поставят нови и изцяло нов проект. Как едни реактори закупени за 270 млн долара от българската държава се продават на Росатом за 130мл долара. И как след това от тези 130, Росатом си прихваща още 50 за мита и транспорт и за нас остават 80 млн? И как след това двама чиновници поръчват новите реактори без да има договор и пс контракт? И как даже и иранците не искат да купят доставените реактори защото са, 2+ поколение, а не 3 както е по документация. Всички знаят че жуженцето има много крадливи ръчички и са наясно че у нас неговите номера имат благодатна почва и особено усърдни съратници и ортаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Действителният собственик на американската централа "КонтурГлобал Марица Изток 3" е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови. Това съобщи пред репортер на Actualno.com съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Не знам дали може да се вярва на Валери Симеонов, но дебат за това че крайният собственик на Марица 3 е офшорка(като се намекваше и за руснаци) се водиха в пресата. Не знам и подчертах, че затова не я наричам руска. А ти уважаеми Mavi Gъz, наистина си dischead.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Собственикът на "КонтурГлобал Марица-изток 3" е офшорка? 20.05.2016 11:357344 3 Снимка: БГНЕС Share
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
понеже често се пише за "американските" марици :))) . това е историята на марица изток 1 :http://aes.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/и това са държателите на акциите :https://finance.yahoo.com/quote/AES/holders?p=AESтова е историята на марица изток 3 :https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%22%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA-3%22и това e сайта на Контур Глобъл , частна компания , има кой я е създал но няма собствениците :))) :https://***.contourglobal.com/about-ushttps://finance.yahoo.com/quote/GLO.L/holders?p=GLO.Lи идея си нямам що се пънат за мегаломанския гьол , дето на никой не требва , дори и на росатом :))) , които са съгласни да строят както разбирам само ако им се предплати :))) . т.е. то е ясно на кой му требва де , на цецо още един етаж-апартамент (законно!) и на баце още едно къще в барселона :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
А Тиква не е като да няма налице, че и способна да продаде всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 5 години
Освен, ако от Росатом не са имали предвид да получат гаранции, че като изпълнител на проекта ще си получат парите, които, по всички закони на икономиката, требва да съдържат и заложена в цената печалба...? А тука да се е получил ефект като в играта "развален телефон"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още