IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аферата "Ибиса" отново сгъстява облаците над австрийския канцлер

Прокуратурата проверява Себастиан Курц за лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия по скандала от 2019 г.

15:57 | 12.05.21 г.
<p>
	Себастиан Курц не смята да подава оставка, дори да му бъдат повдигнати обвинения.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Себастиан Курц не смята да подава оставка, дори да му бъдат повдигнати обвинения. Снимка: Bloomberg LP

Австрийската прокуратура е информирала канцлера Себастиан Курц, че е заподозрян за лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия, сформирана, за да разследва политическия скандал, който свали от власт предишното му правителство, предава Bloomberg.

Курц заяви, че той и началникът на канцеларията му може да бъдат подведени под отговорност за лъжесвидетелстване пред депутатите, проверяващи т. нар. афера „Ибиса“ през 2019 г., в която беше въвлечен и по-малкият му партньор в коалицията. В изявление пред журналисти преди заседанието на кабинета в сряда австрийският канцлер отрече да е извършвал нередности и заяви, че няма да подаде оставка, дори разследването да доведе до повдигането на обвинения.

„Винаги съм отговарял на всички въпроси с истината“, заяви Курц пред журналисти във Виена и допълни, че работи с допускането, че прокуратурата в Австрия ще направи проверка по случая.

Говорител на прокуратурата потвърди проверката на Курц, но заяви, че е твърде рано да се каже дали ще бъдат повдигнати обвинения.

Прокурори са установили разминавания между заявления на Курц в комисията и текстови съобщения между него, финансовия министър Гернот Блюмел и други негови сътрудници, става ясно от документ от 58 страници, видян от Bloomberg News, в който са описани първоначалните изводи от разследването.

Макар Курц да твърди, че само косвено е участвал в създаването на нова държавна холдингова компания в Австрия и в избора на главния й изпълнителен директор и надзорен съвет, съобщенията показват, че той е управлявал дори най-малките подробности в процеса и е участвал в създаването на законопроекти и избора на служители.

Най-голямата управляваща партия в Австрия се озова в центъра на вниманието заради управлението си на разследването на твърдения за корупция, породени от изтекли видео записи с участието на членове на крайнодясната Партия на свободата. Финансовият министър Гернот Блюмел е критикуван от опозиционните партии, че не се е съобразил незабавно с решение на Конституционния съд за предаване на имейли.

Правителството предостави документите тази седмица след призив на президента на страната да се съобрази с решението. Блюмел заяви, че забавянето се дължи на притеснения за личните данни на служители на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още