IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако политиката на Меркел ви харесва, ще заобичате политиката на Лашет

Лидерът на германските християндемократи и потенциален канцлер ще следва линия на приемственост, както стана ясно от негова външнополитическа реч

12:48 | 30.05.21 г.
<p>
	Армин Лашет.<em> Снимка: Christian Marquardt/Bloomberg</em></p>

Армин Лашет. Снимка: Christian Marquardt/Bloomberg

Оказва се, че Ангела Меркел все пак няма да напусне политическата сцена, след като се оттегли от канцлерския пост през есента. Поне не и нейният дух. Армин Лашет, лидерът на германските християндемократи и потенциален наследник на Меркел като канцлер на Германия, произнесе знакова външнополитическа реч преди няколко дни, най-добре обобщена със собствения му шаблон: „Споделям позицията на канцлера“, пише онлайн изданието Politico.eu.

Какво ще кажете за Русия? "Не бих променил нищо", казва той. А Китай? „Конкурент и партньор“, посочва Лашет. Трансатлантическите отношения? „Мястото на Европа е на страната на САЩ и Канада“.

Верен на репутацията си кандидат за приемственост, Лашет, понастоящем лидер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, даде да се разбере, че между него и Меркел няма голяма разлика относно външните работи. Той подкрепя ангажимента на Германия да работи за изразходване на еквивалента на 2 процента от нейната икономическа продукция за отбрана, като същевременно сигнализира, че ще поддържа политиката на Меркел да критикува Китай и Русия за правата на човека и други нарушения, но без да жертва търговските им отношения.

Това може да е разумна стратегия, като се има предвид силната подкрепа на германците за външнополитическия курс на Меркел. Приемането на постоянния курс на Меркел също трябва да улесни Лашет да атакува външнополитическите идеи на своите съперници. Това е особено валидно за Зелените, чиито позиции по отношение на Русия, Китай и отбраната са в ярък контраст със статуквото.

Консерваторите на Лашет са близки по популярност със Зелените в повечето анкети. Що се отнася обаче до това кой трябва да стане канцлер, лидерът на Зелените Аналена Баербок има значителна преднина. Това е една от причините, поради които Лашет, 60-годишен бивш евродепутат, е нетърпелив да изложи своите възгледи.

Баербок е учила в Лондон и е работила в Европейския парламент, но политическият ѝ опит е значително по-малък от този на Лашет - точка, която лагерът му е готов да подчертае.

Въпреки това е малко вероятно външната политика да изиграе голяма роля в кампанията в момент, когато германците са по-фокусирани върху случващото се у дома, по-специално последиците от пандемията.

Всъщност речта на Лашет, произнесена във Фондация Конрад Аденауер, която е близка до партията му, изглежда насочена предимно към света извън Германия, особено към Европа. Речта му беше предавана на живо със симултанен превод на няколко езика, включително испански и френски.

Единствената истинска изненада в речта е, че Лашет прегърна идеята за Съвета за национална сигурност на Германия - стъпка, която той казва, че ще направи приоритет през първата си година на поста. Много страни имат такива съвети, за да координират по-добре стратегията между министерствата, особено при криза.

Идеята не е нова в Германия (американските външнополитически съмишленици настояват Берлин да предприеме стъпката от известно време), но остава противоречива в децентрализирания стратегически апарат на Берлин.

„В решаващи моменти страната ни се нуждае от експертизата на цялото правителство, включително разузнавателните служби, и всички те трябва да седят на една маса“, казва Армин Лашет. „Трябва да действаме еднакво, защото отговорите стават все по-сложни“, допълва той.

Както можеше да се каже за Меркел, полярната звезда на външната политика на Лашет може да бъде описана с една дума: многостранност.

„Нуждаем се от по-силна ООН, многостранност и по-добри международни търговски отношения“, подчертава той.

На всеки, запознат с международната политика на Германия, речта на Лашет би звучала познато и на други фронтове, особено в Европа („светът се нуждае от по-силна Европа!“). Той определя фондът за възстановяване на пандемията като „квантов скок“ и казва, че може да си представи преследване на много от идеите за по-нататъшна интеграция, отстоявани от френския президент Еманюел Макрон.

Не е изненадващо и че кандидат-канцлерът на ХДС заявява, че се придържа към позицията на Меркел по спорната инвестиционна сделка между ЕС и Китай, чиито усилия за ратификация наскоро бяха прекратени от Европейската комисия (ЕК), пише EurActiv.com.

Като канцлер той ще гласува за ратификацията, посочва той.

Той призовава и за прагматичен подход към Русия, която според него може да се разглежда като „партньор“ на ЕС в определен контекст.

Запитан за противоречивия руски тръбопровод "Северен поток 2" към Европа, Лашет казва, че правителството на Меркел "следва правилния курс", като повтори позицията си, че "това е търговски проект" и Германия ще се нуждае от газ, за ​​да реализира енергийния си преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още