Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BP планира да продаде своя химически бизнес на Ineos за 5 млрд. долара

Това ще бъде поредната крачка към премахването на въглеродния отпечатък на компанията до 2050 г.

BP планира да продаде своя химически бизнес на Ineos за 5 млрд. долара

Снимка:Jason Alden/Bloomberg

Британската енергийна компания BP Plc се е съгласила да продаде бизнеса си с химикали на Ineos Group Holdings SA за около 5 млрд. долара. Това ще бъде поредната голяма стъпка на концерна в прехода му към въглероден неутралитет, като в същото време ще привлече жизненоважни средства, съобщава Bloomberg.

Новината е предшествана от решението на изпълнителния директор на BP Бърнард Луни да премахне въглеродния отпечатък на компанията до средата на века – радикална стъпка, която беше последвана и от други големи петролни компании. 

Още по темата

Решението на BP да продаде химическия си бизнес означава, че компанията ще постигне целта си да продаде активи за 15 млрд. долара, след като петролната индустрия се сблъска с рязък спад в търсенето заради ограниченията, наложени за справяне с пандемията.

Наскоро компанията обяви най-голямото съкращение на работни места от десетилетие, като посочи, че ще съкрати 10 000 души персонал до края на тази година.

Сделката с Ineos е „следващата стратегическа стъпка за преоткриване на BP“, казва се в изявление на компанията в понеделник. Тя „ще засили допълнително баланса на BP и ще помогне на компанията да постигне целта си за договорени продажби на активи година по-рано от първоначално планираното“.

Защита на дивидента

Въпреки лошите маржове напоследък, нефтохимическите продукти обикновено се разглеждат като устойчива дългосрочна част от петролния бизнес, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Уил Харес. Предвид лошите условия на продажба на активи за проучване и производство "тази сделка може да представлява знак, че BP прави всичко възможно да защити дивидента", добавя той.

След изненадващото съкращение на дивидента от страна на Royal Dutch Shell Plc през последното тримесечие анализаторите все по-често предупреждават, че изплащането на дивиденти от BP може да претърпи същата съдба.

Преразгледаната от BP преценка за дългосрочни ценови прогнози за петрола от 2021 до 2050 г. достига средно ниво от 55 долара за барел за сорт Брент, което е по-ниско от очакваните преди това 70 долара за барел.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil