Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Brexit без сделка носи заплаха за над 600 000 работни места в света

Напускане на ЕС без споразумение би могло да разстрои международните вериги на производство

Brexit без сделка носи заплаха за над 600 000 работни места в света

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на вноса от ЕС за Великобритания при Brexit без споразумение ще заплаши над 600 000 работни места в света, се посочва в публикувано днес проучване на германския институт IWH, цитирано от Франс прес.

Според изчисленията на експертите от IWH, които се основават върху хипотезата за спад от 25 процента в търсенето на европейски продукти във Великобритания, 103 000 работни места биха били заплашени в Германия и 50 000 във Франция.

Икономистите отбелязват, че при заплашените работни места "освобождаването от работа е само една от опциите" и компаниите биха могли "да се опитат да запазят работните места", като прибегнат до частична безработица или като намерят нови пазари.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март и все още не е наясно в каква посока ще тръгне разводът му с ЕС. Британските депутати отхвърлиха на 15 януари дълго обсъжданото споразумение между Брюксел и премиера на Великобритания Тереза Мей.

Напускане на ЕС без споразумение, което ще означава най-вече въвеждане на мита, би могло да разстрои международните вериги на производство, обяснява Оливер Холтемьолер, съавтор на проучването.

Изследването "се концентрира единствено върху търговията със стоки и услуги" и не взима предвид други последици от Brexit като например по-слабата склонност за инвестиране или влиянието върху доходите на домакинствата.

Общо 179 000 работни места в ЕС са пряко зависими от спада в износа, а 433 000 допълнителни работни места са непряко заплашени, както в ЕС, така и в трети страни.

Около 59 000 работни места са индиректно заплашени в Китай в компаниите, които снабдяват европейски фирми, изнасящи във Великобритания.

Германската автомобилната индустрия, стожерът на износно ориентираната германска икономика, би била особено засегната - с 15 000 работни места. Във Франция секторът на бизнес услугите ще почувства в най-голяма степен влиянието на Brexit без споразумение, се посочва в данните на И Ве Ха, цитирани от Франс прес.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Европа Brexit

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Манфред Вебер обеща да спре „Северен поток 2“