IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX e изправен пред най-успешния юни от 16 години насам

На месечна база повишението на водещия германски борсов индекс може да мине 4%

16:36 | 28.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Германският водещ борсов индекс DAX мина в началото на търговията в петък сутринта границата от 12 300 пункта. По-малко от час преди края на борсовата сесия той отчита ръст от 0,55% до ниво от 12 338,86 пункта. В четвъртък Dax излезе от търговията с малка печалба до 12 271 пункта.

От началото на месеца DAX добавя към стойността си повече от четири процента и по този начин се насочва към най-доброто представяне за юни от 16 години насам. Месецът традиционно е труден, тъй като от 2012 г. насам ежемесечно винаги бележеше спадове, коментира германският в. Handelsblatt.

Така от техническа гледна точка DAX изглежда се е стабилизирал и е намерил дъното на ниво то 12 200 пункта. Оттук може да атакува границата от 12 400 пункта. Ако поеме в друга посока, инвеститорите ще трябва да се тревожат само при падане под 12 000 пункта, преди това все още има достатъчно инвеститори, които да чакат благоприятна възможност за влизане.

В петък, отвъд търговските спорове между САЩ и Китай, доминиращата тема бе дебютът на фондовата борса на филиала на Volkswagen за камиони Volkswagen Traton. Емисионната цена беше на ниво 27 евро - в долния край на ценовия диапазон, който се простираше до 33 евро.

При емисионната си цена компанията, обединяваща производителите на камиони и автобуси MAN и Scania, се оценява на 13,5 млрд. евро - много по-малко от очакваните до 24 млрд. евро. С IPO-то на дъщерната си компания VW ще набере 1,55 млрд. евро. Постъпленията от IPO-то се насочват единствено към Volkswagen. Парите ще влязат в разширяването на бизнеса с електрически автомобили.

Deutsche Bank също привлича вниманието на инвеститорите. Най-голямата германска търговска банка премина и втората част от стрес теста си в САЩ. За банката това е сериозен успех, акциите поскъпват с повече от три процента. Всичките 18 институции преминаха теста на Фед, но за Credit Suisse надзорниците виждат „ограничени слабости“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още