IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax започна търговията на рекордно високо ниво

Силен растеж, разхлабена парична политика – това дава кураж на инвеститорите

12:00 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на борсовата търговия в сряда във Франкфурт вече бе намекнато за новия възход. Dax пробва да мине границата от 14 600 пункта, но затвори точно под нея в края на сесията. Но на Wall Street курсовете продължават да се покачват, бенчмаркът Dow Jones за първи път надмина границата от 33 000 пункта. Преди всичко Федералният резерв на САЩ подхранва настроението за покупки на американските инвеститори, което сега прелива и към Германия: Dax започна сесията в четвъртък на рекордно високото за всички времена ниво от 14,676 пункта - с 0,5% ръст, или почти с 80 пункта нагоре.

„Силен растеж, разхлабена парична политика, това е, което тласка Wall Street и сега оказва влияние и на германския фондов пазар", коментира борсовият коресподент на ntv Катя Дофел. „Фед даде уверения, че лихвените проценти ще останат ниски и паричната политика ще бъде облекчена до края на 2023 г. Това подобрява настроенията на инвеститорите“, посочва тя.

По този начин германският бенчмарк доказва абсолютната си сила, коментира Handelsblatt - през изминалата седмица имаше нови върхове през четири от петте дни. Тази седмица бяха добавени два нови пика. Само в понеделник имаше намек, че борсовата търговия може да се понижи значително, когато DAX спадне до 14 409 пункта. 

Настроението на инвеститорите сигнализира, че ловът на акции все още не е приключил, тъй като инвестиционните инвеститори вече прибраха първите си печалби през последните няколко дни, докато частните инвеститори продължават да купуват. Това може да се заключи от настоящото проучване, проведено от Франкфуртската фондова борса сред средносрочните инвеститори.

На фона на продължаващото рали професионалистите остават под натиск. Целта им е да съберат отново акциите след управляемо отстъпление, ако е възможно в диапазона между 14 250 и 14 300 пункта. Но след този блестящ отскок на курсовете в днешния ден възниква въпросът: Dax все още ли ще падне толкова ниско, че институционалните инвеститори да имат шанс? Увеличаването на цените определено поставя професионалистите под натиск да не отговорят на целите за представянето на портфолиото си.

Като цяло изглежда, че са налице два различни борсови свята. Докато за международните мениджъри алчността е по-голяма от страха, тъй като те продължават да инвестират силно въпреки усещането за надценяване на пазарите, местните професионалисти в Германия са предпазливи, поне според индекса за настроението на Франкфуртската фондова борса, който в най-добрия случай може да бъде класифициран като неутрален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още