IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank ще загуби 1,5 млрд. долара заради данъчната реформа в САЩ

В резултат на този данъчен ефект най-голямата германска банка очаква за 2017 година умерена загуба

22:46 | 05.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата германска банка - Deutsche Bank, обяви днес, че очаква годишна загуба за 2017 година след отчитане на данъците, под въздействието на американската данъчна реформа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Понижаването на данъците в САЩ ще се отрази на групата с разходи от около 1,5 милиарда евро в съпоставими норми по международните стандарти за финансовo отчитане (МСФО) през четвъртото тримесечие, обяснява банката в комюнике.

В резултат на този данъчен ефект Deutsche Bank очаква за 2017 година умерена загуба, се казва в съобщението.

Кредитната институция няма точна прогнозна формула за изтеклата година, но беше отчела по-рано подобрение на финансовите си постижения след чиста загуба от 1,4 милиарда евро през 2016 година и близо 7 милиарда евро през 2015 година.

През третото тримесечие на 2017 година чистата ѝ печалба нарасна повече от два пъти благодарение най-вече на по-малките разходи за преструктуриране и съдебни дела.

Американската данъчна реформа, приета от администрацията на президента Доналд Тръмп в края на декември, ще породи големи разходи и при други компании, които се възползваха от системата, за да плащат по-малко данъци в Съединените щати предвид не особено бляскавите им финансови резултати.

Корпоративното облагане в САЩ беше намалено от 35 на 21 на сто.

Британският петролен гигант ВР, англо-холандският Royal Dutch Shell, британската банка Barclays и швейцарската Credit Suisse обявиха разходи, възлизащи на милиарди евро.

Американските банки Goldman Sachs и Morgan Stanley също усещат ефекта от данъчната реформа, но чрез друг механизъм, предвиждащ компаниите да могат да върнат в страната печалбите си, държани от филиалите им в чужбина, при данък от 8 на сто за ликвидностите и 15,5 на сто за стойността на активите.

Deutsche Bank ще публикува предварителните си резултати за четвъртото тримесечие на финансовата 2017 година на 2 февруари.

На фондовата борса във Франкфурт днес акциите на банката поевтиняха с 4,36 на сто до 15,62 евро на фона на покачване на котировките като цяло с 0,95 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Корпоративното облагане в САЩ беше намалено от 35 на 21 на сто.Deutsche Bank ще загуби 1,5 млрд. долара заради данъчната реформа в САЩ.Ако бяха увеличили данъците, колко ли щеше да "спечели"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още