IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор от ЕЦБ е водил жена си в командировки със служебни пари

Особено впечатляваща е командировката на Ив Мерш и съпругата му в Куала Лампур

21:39 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ив Мерш. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Ив Мерш. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg 

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш няколко пъти е взимал жена си със себе си в командировки в чужбина за сметка на централната банка. Едно пътуване до столицата на Малайзия Куала Лумпур през юли 2017 г., за което пише германското издание Spiegel, поражда доста въпроси.

70-годишният гражданин на Люксембург, който в момента като член на Борда на ЕЦБ отговаря и за правните въпроси, е взел участие в конференция по паричната политика, организирана от малайзийската централна банка. Пътувал е до там със съпругата си, която има малайзийски произход. А разходите е поела… ЕЦБ.

Според собствените си разпоредби ЕЦБ плаща пътните разходи на съпрузите, ако те са официално поканени на събития. Според Spiegel кабинетът на Мерш преди това е настоявал изрично съпругата му да получи официална покана от местната централна банка. 

Два месеца преди конференцията служителка на Мерш е  писала до малайзийските колеги, че се нуждае от официална покана на бланка, “в която се споменават и двамата г-н и г-жа Мерш". Според Spiegel организаторите са отговорили по следния начин: "Ако настоявате да отправим официалната покана към г-жа Мерш, бихме искали да знаем причината за това, за да отговорим на вашето искане". В крайна сметка Мерш и съпругата му са отлетели за Малайзия за сметка на ЕЦБ - той е бил в първа класа, тя - в бизнес класа. ЕЦБ определя пътните разходи на 11 782,66 евро.

ЕЦБ отрича Мерш да е поискал от централната банка на Малайзия да покани съпругата му. Това било уговорено предварително. Според нейното изявление „ставало въпрос само за писмено потвърждение на тази покана“. Мерш се е придържал към вътрешните правила на ЕЦБ, твърдят от регулатора от Франкфурт.

Твърди се, че освен пътуването до Куала Лумпур Мерш, чийто мандат в ЕЦБ приключва през декември, е завел съпругата си на пътуване до Залцбург. В началото на годината Süddeutsche Zeitung съобщи, че Мерш и неговият бивш колега в Борда на ЕЦБ Забине Лаутеншлегер забележително често са водили съпрузите си със себе си за сметка на централната банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още