IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Искаме тази блокада да ни е последната

Британският премиер чертае план за вдигане на мерките срещу Covid-19 в страната

21:55 | 15.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън чертае планове за постепенно вдигане на блокадата заради Covid-19 и ограниченията върху социализирането, пазаруването и пътуването до работа. Освен това иска да обяви дати, на които въпросните мерки ще бъдат облекчавани, пише Bloomberg.

„Искаме тази блокада да ни е последната“, коментира той на пресконференция. „Искаме напредъкът да е внимателен, но необратим“.

Приоритетът на Джонсън ще бъде отварянето на училищата от 8 март, но все още не е взето конкретно решение дали всички ученици ще се върнат в класните стаи по едно и също време. Правителството ще публикува плана си на 22 февруари, когато министрите се надяват да разкрият най-ранните потенциални дати за премахване на рестрикциите от други сектори, посочи той.

Шест седмици след началото на третата национална блокада, правителството на Джонсън празнува успеха от провеждането на една от най-бързите програми за ваксинация в света и гледа напред към съживяването на икономиката, която е в най-дълбоката си рецесия от повече от 300 години.

Правителството е поставило ваксини на 15 млн. души от най-уязвимите групи и грижещите се за тях в страната и започна да поставя дози на по-младите – ключово постижение по пътя към справянето с пандемията.

Представители на Консервативната партия на Джонсън го притискат да отвори икономиката по-скоро и да позволи на пъбовете и ресторантите да възобновят дейността си от началото на април. Но премиерът твърди, че продължава да е внимателен, за да не вдигне блокадата прекалено прибързано.

Коронавирусът взе над 117 хил. жертви във Великобритания. Това е най-високата смъртност от Covid-19 в Европа. Джонсън предупреди, че темпът на заразяване „все още е много висок“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Много хора искат и това да е последният ти ден като политическа пионка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още