IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Полша и Унгария да се обърнат към Съда на ЕС, вместо да блокират бюджета

Правилото за върховенството на закона ще се прилага само за да се защитят средствата от бюджета на ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен

20:01 | 25.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Полша и Унгария трябва да поискат от Съда на ЕС да прецени връзката между достъпа до парите от съюза и спазването на върховенството на закона, вместо да блокират бюджета за 2021-2027 г. и възстановителния план, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Думите й са един от възможните начини, които представителите на ЕС обсъждат неофициално за преодоляване на ветото на Варшава и Будапеща върху европейски средства на стойност 1,8 трлн. евро (2,14 трлн. долара) в помощ на икономиката на блока с 27 страни членки.

В реч пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен изтъкна, че правилото на ЕС пари от блока да получават само правителства, които спазват върховенството на закона, ще се прилага, само за да се защитят средствата от бюджета на ЕС.

„Тук говорим единствено и само за нарушения на върховенството на закона, които заплашват бюджета на ЕС. Много е трудно да си представим, че някой в Европа ще има нещо против този принцип“, изтъкна Фон дер Лайен.

Полша и Унгария, срещу които ЕС започна официална дисциплинарна процедура за нарушаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, се страхуват, че може да загубят достъп до десетки милиарди евро през идните седем години.

„Всеки, който все още се съмнява, има ясен път. Те могат да отидат пред Съда на ЕС и да позволят новите правила да бъдат тествани там“, изтъкна Фон дер Лайен.

„Това е мястото, където обикновено се разрешават различните мнения по законодателни текстове и това не се прави за сметка на милиони европейски граждани, които очакват неотложната ни помощ“, заяви председателят на ЕК.

Разрешаването на проблема е в интерес и на Полша и Унгария, които трябва да получат едни от най-високите суми на човек от населението от ЕС, а те са много необходими, за да може икономиките им да преодолеят опустошителните последици от пандемията от COVID-19.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на власт от десет години, използва държавни разходи, за да създаде лоялен бизнес елит, който включва някои членове на семейството му и най-близките му приятели, отчасти използвайки държавни и европейски средства на стойност милиарди евро.

За Полша парите са от ключово значение, за да продължи да развива селските райони и малките градове, където живеят много от избирателите на управляващата националистическа партия „Право и справедливост“.

Бюджетът на ЕС на стойност 1,1 трлн. евро за 2021-2027 г., възстановителният фонд на стойност 750 млрд. евро и регулациите за върховенството на закона са обвързани в един пакет от германското председателство на ЕС, така че ветото на Унгария и Полша върху правилото за върховенството на закона спира и двата финансови проекта.

Орбан призова Германия да не ги обвързва, като заяви, че настояването да подкрепи подобно обвързване е равносилно на неговото „самоубийство“. Той каза още, че трите теми могат да бъдат третирани отделно, което ще позволи на ЕС да продължи с финансовия план на стойност 1,8 трлн. долара, а регулацията за върховенството на закона да бъде разгледана по-късно.

Но представители на ЕС твърдят, че сделката, постигната от лидерите на срещата им на високо равнище през юли, предвижда условието за върховенството на закона да е част от финансовия пакет.

Някои страни като Франция смятат, че ако Унгария и Полша не отменят ветото си, ЕС може да продължи с плана за възстановяване без тях, използвайки опция в договора, наречена засилено сътрудничество, която позволява на група от най-малко девет страни да продължи с проект, на който останалите се противопоставят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
За неполный 2020 год в здании Европарламента было зафиксировано 154 случая взлома и краж, пишет Bild, ссылаясь на данные внутреннего отчта комитета парламента по контролю за бюджетом. Кроме того, было выявлено 11 случаев мошенничества при найме ассистентов, 13 случаев травли и 4 инцидента, связанных с сексуальными домогательствами.Оригинал новости ИноТВ:https://russian.rt.com/inotv/2020-11-25/Krazhi-travlya-seksualnie-domogatelstva-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
ЕК: Полша и Унгария да се обърнат към Съда на ЕС, вместо да блокират бюджета В ерата на беззаконието към съда на беззаконници?Упс, у назе закона против забраждането на лицето хич не е отменен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още