IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреждава шест държави от ЕС за нарушаване на правото на движение

Мерките отидоха твърде далеч, коментира комисарят по въпросите на правото Дидие Рендерс

16:12 | 23.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до шест държави от общността с предупреждение за нарушение на правото на свободно движение, стана ясно от обедния брифинг в Брюксел. Това са Германия, Дания, Финландия, Белгия, Унгария и Швеция, уточни говорителят Кристиян Уиганд.

Държавите са приложили едностранно ограничения, свързани с разпространението на коронавируса. Те обаче са "отишли твърде далеч", коментира комисарят по въпросите на правото Дидие Рендерс, цитиран от Ройтерс.

Мерките трябва да бъдат пропорционални и недискриминационни, обясни говорителят на ЕК. Страните имат 10 дни да се съобразят с искането за премахване на ограниченията, за да избегнем следващите правни действия срещу страните, допълни той. "Надяваме се да бъде намерено решение възможно най-скоро", каза Уиганд.

"Ще следим внимателно стъпките, предприети от членовете и в бъдеще", коментира още той и допълни, че без координация рискуваме нарушение на свободното движение и нарушение на веригите за снабдяване.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот защити наложените ограничения с широкото разпространение на вируса в съседните държави. Той призна, че затварянето на границите пречи на движението на хората и на стоките, както и че това е във вреда на единния пазар.

"Защитата на нашите граждани е от първостепенно значение", допълни обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Цялата история с Ковид отиде твърде далеч. На политиците им се услади да имат пълна власт и да не бъдат държани отговорни от народа. В нито една държава по света не е имало референдум дали народа иска локдаун или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още