Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"

В знак на протест български превозвачи запалиха камион край Пловдив

ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"

Превозвачи запалиха камион край Пловдив в знак на протест срещу пакет "Мобилност", 4 април 2019 г. Снимка: БТА

Европейският парламент (ЕП) прие днес на първо четене промени в правилата за международните пътни превози. В знак на протест български превозвачи запалиха камион край Пловдив.

Още по темата

Гласувани са три законопроекта, като бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Също така бяха отхвърлени предложенията за отлагане на гласуването и възраженията срещу процедурата на гласуване, предаде БТА.

След първоначално гласуване текст по текст на допълненията и отхвърлянето им, ЕП успя за няколко минути да отхвърли останалите изменения и да одобри законопроектите в първоначалния им вид.

С днешното гласуване става възможно началото на преговорите между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия. Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на парламента през април, предстои гласуване на второ четене преди европейските избори за през май.

Предстоящите преговори ще бъдат водени от румънското председателство на Съвета на ЕС, което разполага с две седмици за постигането на съгласие.

Припомняме, че предложенията за промени при автомобилните превози станаха известни като пакета „Макрон“, тъй като френският президент ги обяви като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

Българските превозвачи искат пакетът да бъде отложен и да се гласува от следващия състав на парламента след изборите през май.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
5
 
3
Sakamano до: ert
преди 3 месеца
Въпросът изобщо не е в правата на работниците. Тях ги използват като предлог за прокарване на протекционистки закони. Ако спрете да мислите с марксистки термини, вероятно и вие ще го разберете.
2
 
3
 
2
batnasoto до: ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така е ! Като изчезнат експлоататорите няма да има и експлоатирани!
4
 
5
 
1
ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Браво, добре е че ЕП се опитва да защити правата на работниците и да ги предпази от експлоатация, въпреки опитите на нашето правителство да подкрепи продължаването на експлоатацията.

Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега