IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП прие на първо четене промените в пакет "Мобилност"

В знак на протест български превозвачи запалиха камион край Пловдив

13:22 | 04.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Превозвачи запалиха камион край Пловдив в знак на протест срещу пакет &quot;Мобилност&quot;, 4 април 2019 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Превозвачи запалиха камион край Пловдив в знак на протест срещу пакет "Мобилност", 4 април 2019 г. Снимка: БТА

Европейският парламент (ЕП) прие днес на първо четене промени в правилата за международните пътни превози. В знак на протест български превозвачи запалиха камион край Пловдив.

Гласувани са три законопроекта, като бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Също така бяха отхвърлени предложенията за отлагане на гласуването и възраженията срещу процедурата на гласуване, предаде БТА.

След първоначално гласуване текст по текст на допълненията и отхвърлянето им, ЕП успя за няколко минути да отхвърли останалите изменения и да одобри законопроектите в първоначалния им вид.

С днешното гласуване става възможно началото на преговорите между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия. Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на парламента през април, предстои гласуване на второ четене преди европейските избори за през май.

Предстоящите преговори ще бъдат водени от румънското председателство на Съвета на ЕС, което разполага с две седмици за постигането на съгласие.

Припомняме, че предложенията за промени при автомобилните превози станаха известни като пакета „Макрон“, тъй като френският президент ги обяви като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

Българските превозвачи искат пакетът да бъде отложен и да се гласува от следващия състав на парламента след изборите през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Въпросът изобщо не е в правата на работниците. Тях ги използват като предлог за прокарване на протекционистки закони. Ако спрете да мислите с марксистки термини, вероятно и вие ще го разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
batnasoto
преди 4 години
Така е ! Като изчезнат експлоататорите няма да има и експлоатирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ert
преди 4 години
Браво, добре е че ЕП се опитва да защити правата на работниците и да ги предпази от експлоатация, въпреки опитите на нашето правителство да подкрепи продължаването на експлоатацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още