IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е изнесъл 80 млн. дози ваксини през механизма за контрол на износа

Пратките са към 42 държави, уточниха от Европейската комисия

18:15 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В периода 30 януари - 7 април ЕС е одобрил износа на 80,1 млн. дози ваксини през механизма, въведен за контрол на износа, стана ясно от обедния брифинг на Европейската комисия в Брюксел. Получени са общо 531 заявки за износ, като една от тях е отказана.

Става дума за отказа на Италия да одобри износа на ваксини на AstraZeneca за Австралия. За този казус стана ясно в началото на март. Рим аргументира спирането на пратката с коментара, че компанията не е изпълнила задълженията си към страните от ЕС.

Износът е към 42 държави, уточниха още от Комисията.

ЕК подписа предварителни договори за доставка на ваксини на базата на заявените нужди от страните в общността, коментира Стефан де Кеерсмекер, говорител на ЕК по въпросите на здравеопазването. Той уточни, че портфолиото е диверсифицирано с различни производители, за да бъде изпълнена от "амбициозната, но много важна цел" за ваксинирани 70% от пълнолетните европейци до лятото.

Но въпреки тези усилия в много страни от ЕС реално ваксините не достигат. Чехия например отвори най-големия си ваксинационен център в страната, написа Ройтерс. Той обаче ще заработи в пълния си капацитет едва през май, защото липсват достатъчно ваксини.

Чешкото правителство получи критики, че не е поръчало всички възможни ваксини, които му се полагат през европейския механизъм за разпределение. 

На фона на забавени количества много държави започнаха да търсят алтернативни доставки. На няколко пъти лидерите на общността се обвиняваха, че техни колеги купуват ваксини на "черния" пазар

Агенцията, следяща за измами в ЕС - ОЛАФ, миналия месец започна разследване на оферти, отправяни на страни от общността, за 1 млрд. дози ваксини срещу коронавирус на стойност 14 млрд. евро. Става въпрос за измама - предлагащите тези ваксини нямат заявените количества, а искат предплащане и не дават никакви подробности за доставката, предупредиха от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още