IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не приема имунизациите на ваксинирани с неодобрен от СЗО или ЕАЛ препарат

Препоръките с мерки предвиждат пътници без одобрена от ЕС ваксина да са под карантина по преценка на държавата, в която пристигат

15:23 | 28.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС не приема имунизациите на ваксинирани с неодобрен от СЗО или ЕАЛ препарат

Съветът на ЕС предвижда европейските държави да възобновят ограниченията за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемичната обстановка. В същото време Европейският съюз не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат против ковид да бъдат възприемани като имунизирани срещу новото заболяване, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Досега ЕАЛ одобри няколко ваксини, произвеждани в Европа и САЩ, а СЗО разреши и два китайски препарата. Двете институции обаче досега не са давали одобрение за руска ваксина.

Ограничението за признаване на ваксинация се налага от препоръки, приети от Съвета на ЕС за пътуванията през граница по несъществени поводи.

Една от тях предвижда пътниците, които не са получили одобрена от ЕС ваксина, да бъдат изследвани и поставени под карантина по преценка на държавата, в която пристигат. Допуска се възможност тези допълнителни мерки да не бъдат прилагани за ваксинирани с препарат, утвърден от СЗО.

Съветът на ЕС предвижда европейските държави да възобновят ограниченията за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемичната обстановка.

От ЕК напомнят, че за пътниците до Евросъюза от Великобритания трябва да могат да пресекат външните граници, ако са ваксинирани с одобрен препарат, като от поставянето на втората доза са изминали поне две седмици. Оттам уверяват, че преговорите за взаимно признаване на европейските и британските удостоверения за ковид напредват "в правилната посока".

Европейската комисия очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки, посочи говорителят ѝ, като отбеляза, че те се преразглеждат на всеки две седмици.

До днес 20 държави от ЕС са се включили в общата система за европейските удостоверения за Covid-19, а до 1 юли се очаква това да направят също Кипър, Унгария, Ирландия, Малта, Холандия, Румъния и Швеция.

Говорителят на ЕК обаче не можа да отговори на въпрос как ще бъде решен проблемът за онези, които са получили две дози ваксина в различни страни от ЕС, тъй като засега системата отчита и двете дози като "първи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Препоръките с мерки предвиждат пътници без одобрена от ЕС ваксина да са под карантина по преценка на държавата, в която пристигат.".......................политкоректната ваксина .....и така до пълното видиотяване на индивида ... делта вариант , реваксинация ... "да ве еееееба и у ваксажиите "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
хахахаха е ако искат аз ... пхахахаха ае фустата и толкоз да ве еееееба и у ваксажиите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още