Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС отделя 5,6 млрд. евро за експерименталния термоядрен реактор

Първата плазма по проекта вероятно ще бъде получена през 2025 г.

ЕС отделя 5,6 млрд. евро за експерименталния термоядрен реактор

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз ще инвестира 5,61 млрд. евро в проекта за международния експериментален термоядрен реактор (ITER), става ясно от съобщение на Съвета на ЕС. Средствата са заделени в бюджета на общността за новия програмен период (2021 - 2027 година).

Споразумението за ITER беше подписано през ноември 2006 година, припомнят още от европейската институция.

Още по темата

Страни по него са Евратом, която има водеща роля по проекта, САЩ, Русия, Япония, Китай, Южна Корея и Индия. Целта е да бъде проучена възможността термоядреният синтез да бъде използван като енергиен източник.

Според текста на документа страните ще си поделят разходите за изграждане, управление и извеждане от експлоатация на проекта. Членовете ще споделят всички резултати от експеримента, както и интелектуалната собственост, възникнала по време на реализацията на реактора.

Европа има най-големия дял в проекта - 45,6%. Останалите членове имат равно участие от по 9,1%.

Плановете са получаването на първата плазма по този проект да бъде достигнато през декември 2025 година, а експлоатацията на пълна мощност се предвижда за 2035 г. Термоядрената енергия като подлежащ на търговска експлоатация енергиен източник не се очаква да осигури производство на електроенергия преди 2050 г.

Термоядреният реактор ще бъде изграден в Южна Франция. Строителството на площадката започна през 2010 г.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 седмица
От първия съветски ТОКАМАК в Дубна през 1968 г. досега се наляха няколко ТРИЛИОНА долара в това безумие - Термоядрен Реактор.
Последния шамар - Стеларатора на института Макс Планк, стартиран лично от Ангела Меркел, която му натисна бутона на 03.02.2016, се оказа поредния многомилиарден провал, по една проста причина - няма как да се удържи плазма с температура 80-100 милиона градуса с изолационни плочки от материал, който издържа само 3000 градуса, въпреки свръхмощните магнити с които е покрита камерата.
Да не говорим за мощния, смъртоносен неутронен поток.
Ако тези пари бяха дадени за развитие на водородните и био-горива, досега човечеството да е забравило за проблемите и недостига на чиста енергия и горива.

Още от Европа
Липсата на оптимизъм около пандемията тласна повечето борси в Европа към спадове