Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ще се превърне в най-големия емитент на облигации в евро

Чрез финансовите пазари общността ще мобилизира до 800 млрд. евро до 2026 година за възстановяване от пандемията

ЕС ще се превърне в най-големия емитент на облигации в евро

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС ще се превърне в най-големия емитент на дългови средства в евро и ще мобилизира чрез финансовите пазари до 800 млрд. евро до 2026 година, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Планът е част от схемата NextGenerationEU, която е предназначена за възстановяване на икономиката на общността.

С емитирането на облигациите страните от ЕС ще могат да получат средства при най-благоприятните условия, отбелязват още от Брюксел. Тези заемни средства ще трябва да бъдат погасени до 2058 година.

Още по темата

С тези действия ЕС ще привлече инвеститори и ще засили международната роля на еврото, отбелязват още от ЕК.
"NextGenerationEU коренно ще промени картината на европейските капиталови пазари", коментира комисарят по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан.

За изпълнението на тази задача ЕК ще създаде мрежа на първични дилъри, за да се улесни ефективното изпълнение на търговете и синдикираните сделки, както и да се подкрепи ликвидността на вторичните пазари и да се гарантира пласирането на дълга пред възможно най-широк кръг от инвеститори.

Първото решение за взимане на заем ще бъде направено през лятото на 2021 година, очакват от Брюксел. То ще зависи от ратифицирането на схемата от страните от общността.

На този етап обаче Германия, която е един от най-важните участници поради своя имидж на финансовите пазари, още не е дала "зелена светлина" на NextGeneration EU. Причината е, че Конституционният съд в страната анализира дали тази схема не противоречи на германското законодателство.

Инструментът NextGenerationEU е в основата на мерките на ЕС в отговор на кризата, свързана с коронавируса, и има за цел да подкрепи икономическото възстановяване и да изгради по-екологосъобразно, по-цифрово и по-устойчиво бъдеще, сочат от ЕК.Лидерите на общността успяха да договорят този механизъм  като част от пакет от стимули в размер на над 2 трилиона евро (по текущи цени), или 1,8 трилиона евро (по цени от 2018 г.), в периода 2021 - 2027 година.

Основният елемент на NextGenerationEU е Механизмът за възстановяване и устойчивост — инструмент за предоставяне на безвъзмездни средства и заеми в подкрепа на реформите и инвестициите в държавите — членки на ЕС, на обща стойност 723,8 милиарда евро по текущи цени.

Всяка страна кандидатства със свой подбор от проекти, които трябва да бъдат одобрени от Брюксел за финансиране по този механизъм. Преди дни стана ясно, че отиващото си българско правителство няма да подаде заявката до крайния срок (30 април) и ще остави това в ръцете на следващите управляващи.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 3 седмици
Ръководството на Европейския съюз взима нови заеми за да плаща щети от неправилна употреба на евра.
Ако не се допускаше неправилно ползване на евра, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.

Още от Европа
ЕС ще разработва план за лечение на "дълъг Covid"