IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС срещу ЕС: Защо полският спор докара две институции до съд

Жалбата на Европейския парламент е политически коректна, но правно съмнителна - защото спорът между Брюксел и Варшава е сложен

22:22 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на ЕП. <em>Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Сградата на ЕП. Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Едва в сряда Съдът на Европейската общност (ЕС) осъди Полша да плаща глоба от 1 милион евро на ден. Съдиите смятат, че е доказано, че Варшава частично не спазва принципа за върховенството на закона.

Сега обаче Европейската комисия е съдена от самия Европейски парламент, защото не е започнала съответна процедура срещу Полша. За да се разбере тази правна стъпка, трябва да се разграничат различните нива, на които протича спорът между Брюксел и Варшава.

Едно от тези нива е искът, заведен от Европейската комисия срещу дисциплинарния орган, създаден от полското правителство през 2018 г., който може предизвика уволнение на „непослушни“ съдии. ЕК спечели този иск. Той е и причината Полша да плати глоба, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В същото време ЕС и Полша не са единни за това дали Варшава трябва да получава пари от фонда за възстановяване. Става дума за новия механизъм за върховенство на закона – друго ниво на спора. Той е в сила едва от 1 януари тази година и предвижда, че средствата на ЕС могат да бъдат намалени, ако съществува заплаха от злоупотреба с тези средства.

Очевидно това е така в случая с Полша - защото ако няма независима съдебна система, няма и контрол. За Унгария също има опасения – за корупция. ЕК е добре запозната с тези твърдения. Самата тя ги е подчертала в своите доклади за върховенството на закона.

Така че всичко е готово, за да се предприемат действия срещу Полша и да задържат тези бюджетни пари. Това би било по-бърз и по-болезнен процес от това, което Европейската комисия постигна в съда досега. И въпреки това не се случва нищо. Причината - страните членки на ЕС натискат спирачките.

Протакането на ЕК е спорно от правна гледна точка

Полша и Унгария съдят механизма за върховенство на закона. Държавите членки чакат резултата и не искат ЕК да го активира дотогава. За това има политическо оправдание: би било много жалко, ако ЕК предприеме действия срещу Полша и Унгария, но след това да трябва да спре всичко, защото делото на двете страни е било успешно.

От правна гледна точка обаче протакането е спорно. Задачата на ЕК е да предприема действия срещу нарушенията на върховенството на закона. Ето защо тя трябва да го направи. Фактът, че не го прави, е пропуск. Оправдано е да се предприемат съдебни действия срещу този пропуск.
И все пак Европейският парламент има илюзорен шанс за успех - защото направи грешка: Жалбата е изключително неясна, оплаква се правната служба на самия Европейски парламент: „Има риск жалбата да бъде отхвърлена до няколко седмици“, се казва в доклада ѝ.

Причината: евродепутатите казват само като цяло, че ЕК трябва да действа. Но е трябвало да посочат ясно срещу кого всъщност Комисията трябва да предприеме действия и какво нарушение е извършено.

Депутатите знаят това. А фактът, че все пак се опитват, може да се обясни само с политически мотиви: искат да окажат натиск, да поддържат темата и да я изнесат пред обществото. В Полша и Унгария не трябва да се създава впечатлението, че нарушенията на върховенството на закона може да минат незабелязани и ненаказани. Но ако Парламентът загуби съдебното дело,  може да докаже точно това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още