IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС все пак ще може да спира средства за Полша и Унгария заради демокрацията

Зачитането на Хартата на основните права на ЕС може да се използва за задържане на пари за проекти, които потъпкват демократичните принципи

16:13 | 11.01.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Зачитането на Хартата на основните права на ЕС може да се използва за задържане на пари от ЕС, насочени към проекти, които потъпкват демокрацията или дискриминират малцинствата.

В рамките на сделка, сключена през декември, Европейският парламент прокара позоваване на Европейската харта за основните права и придържане към равенството между половете и недискриминацията в начина на изразходване на средствата от ЕС. Тези инструменти биха могли да се приложат за задържане на пари, ако „нещо не върви в правилната посока“, коментира служител на ЕС пред онлайн изданието EurActiv.com.

Това ще даде някаква възможност на Брюксел да спира европейските регионални фондове за Полша и Унгария при нарушение на правилата за правовата държава, посочва изданието.

„Когато подкрепяте проекти, финансирани от ЕС в държави членки, има задължение - както от ЕС, така и от държавите членки, да гарантирате, че тези проекти отговарят на Хартата на основните права“, коментира служителят на ЕС при условие за анонимност. „В контекста, в който се намираме в момента в Европа, ние разискваме тези ценности и обратното проследяване по много по-жив начин - така че е важно да подчертаем това", допълва служителят.

Правилникът за структурните фондове на ЕС беше приет през декември, като определя подробни разпоредби, регулиращи регионалните разходи, които съставляват почти една трета от бюджета на ЕС.

Спазването на Хартата през всички фази на регионалните разходи на ЕС е задължение от приемането ѝ, но доскоро изпълнителната власт на ЕС не използваше това, въпреки че предишната Комисия нееднократно е изтъквала, че е виждала конкретни примери, при които е имало проблем или потенциална злоупотреба.

През декември Европейската комисия прие преразгледана стратегия за прилагане на Хартата на основните права. Според представителя на ЕС поставянето на такава възможност в стратегията ще „гарантира, че в бъдещата ера на разходите на ЕС спазването на основните права ще бъде взето предвид много повече, отколкото в миналото“.

По време на неотдавнашно събитие Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията по ценности и прозрачност, потвърди, че изпълнителният орган на ЕС ще публикува годишен доклад за хартата с по-силен фокус върху нейното прилагане в държавите членки, всеки път с различен тематичен брой.

Йоурова признава, че кризата с COVID-19 е увеличила разликата в равенството в страните от ЕС, поставяйки на изпитание основните права. Според вътрешната база данни на Европейския съд 135 от 865 дела, уредени през 2019 г., включват тълкуване на една или повече разпоредби на хартата. Приблизително 15% от делата, заведени пред съда, се отнасят до тълкуването на хартата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
демокрацията като тоалетна хартия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още