IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари се завърнаха на зелена територия

19:07 | 29.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите в Европа завършиха борсовата сесия в първия ден от новата седмица в оптимистично настроение, на фона на новината, че Китай готви 50% съкращение на данъците за покупка на автомобили и съобщението на германския канцлер Ангела Меркел, че планира да се оттегли от поста на партиен лидер.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 1%, като повечето сектори отбелязваха по-значителни ръстове.

Британският измерител FTSE 100 се покачи с 1,30% до 7029,46 пункта. На свой ред германският измерител DAX отчита скок от 1,21% до 11 335,69 пункта. По-скромен ръст отбелязва френският бенчмарк CAC 40, който нараства с 0,47% до 4990,61 пункта.

Автомобилните производители бяха сред най-големите печеливши, като акциите в сектора поскъпнаха с 3%. Книжата на Volkswagen отчетоха скок от 4,5%, а тези на Daimler – 1,9%.

Добро представяне регистрират и банките на Стария континент. Акциите на HSBC поскъпнаха с над 5,1%, след като по-рано днес банката обяви 28-процентен скок на печалбата за третото тримесечие.

При книжата на Banco Bpm също имаше ръст от близо 4,9%, тъй като S&P Global запази инвестиционния рейтинг на Италия без промяна, въпреки че направи прогнозата негативна.

И през тази сесия фокусът на инвеститорите остана фокусиран върху политиката. В Германия канцлерът Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира отново за лидер на своята Християндемократически съюз (ХДС) през декември.

Причина станаха слабите резултати на партията на регионалните избори в провинция Хесен в края на миналата седмица. В същото време коалиционният партньор на ХДС – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), постави ултиматум на канцлера от една година, в която правителството трябва да постигне резултати от политиките си . в противен случай социалдемократите ще излязат от управлението.

Британският финансов министър Филип Хамънд също така представи бюджета на страната, който се очаква да сложи край на годините на строги финансови икономии. Това е и последният бюджет на страната преди излизането й от състава на Европейския съюз догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още