IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 1,55 млрд. евро са стрували измамите с разплащателни карти в Европа

Според данните над 45% от загубите са реализирани във Великобритания

17:29 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Загубите от измами с разплащателни карти в Европа са стрували на потребителите над 1,55 млрд. евро. Това показват данни, събрани от британския сайт за финансови новини Buy Shares.

Според данните над 45% от загубите реализирани са във Великобритания.

Сумата, която е била загубена на Острова, възлиза на 709,9 млн. евро. На второ място се нарежда Франция с 440,9 млн. евро. Третото място е за Германия с 91,5 млн. евро, следвана от Испания с 90,6 млн. евро. Италия е пета с 67,1 млн. евро загуби от измами с разплащателни карти. Сред изследваните държави, сред които обаче не е България, най-малко са щетите в Румъния – 2,9 млн. евро.

Според доклада на Buy Shares компаниите за плащания трябва да включат в процеса по защита различни техники, като машинно обучение и анализ на поведението, за да се установи необичайна активност по сметки. Също така експертите посочват нуждата от международни интегрирани услуги за превенция на риска.

Великобритания е начело и по брой случаи с измами, което не е изненадващо, като се има предвид, че британският пазар е един от най-големите по обем и оценка на трансакциите. Също така големият брой измами е свързан и с активното използване на карти за онлайн покупки.

Според доклада една от причините за измами са зловредният софтуер и т. нар. фишинг атаки, които стават все по-сложни и трудни за отличаване. В Европа повечето карти имат специален EMV чип, който изисква въвеждане на ПИН-код при трансакция на терминал. Но парола не трябва да се въвежда при онлайн покупки, което е изключително удобно за измами.

В същото време новите начини за плащане като безконтактните услуги правят престъпниците все по-изобретателни.

Цялата графика може да видите тук.

Още графики на деня може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още