IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да освободи банките си от лош дълг за 42 млрд. евро

Акциите на гръцките банки са поевтинели с над 40% тази година на фона на продължаващите опасения, че не могат да се справят с огромния лош дълг

18:50 | 13.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката централна банка разработва план, с който да помогнат на местните банки да намалят лошите си дългове наполовина. Това са поредните усилия за възстановяване на доверието във финансовата система на страната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама източници.

Съгласно предложението гръцките кредитори ще трябва да прехвърлят около половината от отсрочените си данъчни вземания на дружество със специална цел, което след това ще продаде облигации и ще използва постъпленията за закупуването на лоши заеми за 42 млрд. евро от кредиторите, посочват източниците, поискали анонимност, тъй като планът не е финализиран все още.

Данъчните вземания на гръцките кредитори формират по-голямата част от капитала им. Като искания срещу държавата, те са били дадени, за да компенсират загубите в резултат на преструктурирането на дълга на страната. Не е ясно дали инвеститорите ще имат интерес към облигациите, подкрепени от тези искания.

Планът на Гръцката централна банка се различава от предложението, отправено от Гръцкия фонд за финансова стабилност от по-рано тази година, което предвиждаше създаването на инструмент, частично финансиран от свежи пари. Централната банка се опасява, че предложението на Фонда може да има някои недостатъци, а наличните пари ще са достатъчни за разпродаването на лош дълг само от 15 млрд. евро – доста по-малко от нужното.

Акциите на гръцките банки са поевтинели с над 40% тази година на фона на продължаващите опасения, че не могат да се справят с огромния лош дълг, останал след най-дълбоката рецесия в историята. Засилвайки тревогите, европейските власти поискаха от тях да намалят експозицията към необслужвани заеми с около 60% до края на 2021 г. - цел, която може и да не изпълнят, без да изгорят повече капитал, отколкото имат.

Планът на Гръцката централна банка е бил подаден пред Единния механизъм за надзор към ЕЦБ и гръцкото финансов министерство, а всяко използване на публични гаранции подлежи на одобрени от конкурентните власти на Европейската комисия. Според един от източниците европейските регулатори може да одобрят план и на Гръцката централна банка, и на Фонда, давайки на кредиторите повече инструменти за изчистване на балансите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още