IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще затвори всичките си атомни централи до 2035 г.

Реформата ще изисква инвестиция от 235 млрд. евро между 2021 г. и 2030 година

22:05 | 13.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испания си постави за цел да затвори всичките си седем атомни електроцентрали в периода 2025-2035 година като част от плановете до 2050 г. да произвежда електричеството си изцяло от възобновяеми източници, предаде БТА.

Реформата на испанската енергийна система, в която 40 процента от електроенергията в континенталната част на страната бе произведена от възобновяеми източници през 2018 година, ще изисква инвестиция от 235 млрд. евро (266 млрд. долара) между 2021 г. и 2030 година, посочи миналия месец премиера Педро Санчес. 

Решението за затваряне на атомните централи бе оповестено вчера от министъра на енергетиката Тереса Рибера. Тя допълни, че кабинетът ще представи проект за план за борба с климатичните промени пред парламента на 22 февруари. Документът трябваше да бъде предложен на ЕС за одобрение до края на миналата година. 

Според законопроект от миналата година правителството си поставя за цел да забрани продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2040 г. и да насърчи инсталирането на съоръжения за възобновяема енергия като вятърни ферми и слънчеви електроцентрали с капацитет поне 3000 мегавата годишно. 

Постепенното спиране на атомните централи, които произвеждат малко над 20 процента от електроенергията в континенталната част на Испания, бе предизборно обещание на управляващата Испанска социалистическа работническа партия, която дойде на власт през лятото на миналата година. 

Правителството днес се изправи пред засилена вероятност от предсрочни избори, след като парламентът отхвърли проектобюджета му за текущата година, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Miraka
преди 5 години
Намира до Чернобил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Това е основна грешка = вероятно са по-глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Тези дето са го решили не са по-глупави от тебе, тъй че сигурно са се сетили да направят проучване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 5 години
С нетърпение и интерес чакам да видя 50-а година как испанците хем ще забранят всички нормални автомобили, хем ще ползват само точец от ВЕИ. Разбира се министърката дето ги измисля тия неща, тогава отдавна ще е пукнала и дори в ада дяволите ще и се смеят, вместо да я мъчат.А може би - като се има предвид "мигрантският натиск" просто са решили да се върнат в ранното средновековие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
на снимката е задхоризонтна радиолокационна станция "Дъга" - височина 150 метра дължина 800 метра - за ранно откриване на изстреляни балистични ракети :))) ... АВВА сигурно може повече да напише по темата ... каква е връзката със статията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
national power
преди 5 години
Поредното обещание като на *** сватба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още