IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на Brexit решението за спиране работата на британския парламент

Твърде малко вероятно е кралицата да предприеме действия за предотвратяване на Brexit без сделка

21:40 | 28.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на парламента от средата на септември до 14 октомври създава по-големи шансове за Brexit без сделка на 31 октомври, отбелязва Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Решението на Джонсън бе разкритикувано от противниците му като антидемократично, но поддръжниците на Brexit го приветстваха. Според тях става дума за решителен ход, който ще позволи на Великобритания най-накрая да излезе от Европейския съюз три години след референдума за Brexit.

Асошиейтед прес предлага поглед върху евентуалните последици от решението на Джонсън.

Какво направи Джонсън?

Премиерът помоли кралица Елизабет Втора да произнесе речта си за дневния ред на правителството на 14 октомври. Парламентът обикновено спира работата си за около една седмица преди така наречената Реч на кралицата. Кралицата одобри плана на Джонсън за спиране на работата на парламента.

Защо е важно решението на Джонсън?

Решението увеличава шансовете за Brexit без сделка.

Срокът, през който парламентът няма да работи преди Речта на кралицата, ще се комбинира с предвидения по-рано срок от около три седмици за спиране на работата на парламента от средата на септември.

Ще се получи така, че след като парламентът заработи на 3 септември, депутатите ще разполагат само с няколко дни за работа, след което ще им се наложи отново да спрат да работят до средата на октомври. Ще остане малко време за дебати и за приемане на законодателство, което да предотврати Brexit без сделка на 31 октомври.

Джонсън заяви, че Великобритания на всяка цена ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, припомня Асошиейтед прес.

Подобен сценарий създава риск от големи трудности за компаниите и търговията, тъй като между Великобритания и страните от ЕС ще бъдат възобновени граничните проверки и митата.

Могат ли британските депутати да предотвратят спирането на работата на парламента?

Не е ясно, но те ще се опитат. Депутатите могат да поискат вот на недоверие срещу правителството, което може да доведе до падането на Джонсън от власт. Премиерът обаче вероятно просто ще игнорира тяхното искане, казва Скот Лукас, професор по международна политика в Бирмингамския университет.

Депутатите вероятно ще опитат да предотвратят спирането на работата на парламента, като приемат извънредно законодателство, когато се върнат на работа на 3 септември. Ще започнат и съдебни битки, прогнозира Лукас. Не е ясно обаче дали депутатите ще имат достатъчно време.

"Това е най-голямата конституционна криза от 30-те години насетне", когато абдикира крал Едуард Осми, изтъква Лукас.

Каква е ролята на кралицата? Може ли тя да предотврати Brexit без сделка?

Макар кралицата на теория да разполага с правомощията да блокира закони и да назначи ново правителство, политическата традиция повелява тя да не взема самостоятелни политически решения. Например Речта на кралицата се подготвя от правителството, а кралицата просто я прочита. По същия начин кралицата днес одобри искането на правителството за спиране на работата на парламента.

Известно е, че британските монарси са изключително внимателни, когато става дума за намеса по политически въпроси. Това е причината да е твърде малко вероятно кралицата да предприеме действия за предотвратяване на Brexit без сделка.

Може ли Европейският съюз да предотврати Брекзит без сделка, ако британският парламент не успее?

Не. Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 октомври, освен ако не се случи някое от тези три неща: британският парламент ратифицира споразумението с ЕС за Brexit; Лондон поиска отлагане на датата на Brexit и ЕС се съгласи; Великобритания оттегли решението си за напускане на ЕС.

Колко е голяма вероятността за Brexit без сделка?

Шансовете да се стигне до Brexit без сделка се увеличиха, след като Джонсън стана премиер миналия месец.

Решението за спиране на работата на парламента изглежда засилва тази вероятност. Британската лира, която е един от най-добрите индикатори за доверието на международните инвеститори към Великобритания, поевтиня след днешните новини.

Поддръжниците на Brexit твърдят, че ако Джонсън накара ЕС да вярва в реалната опасност от Brexit без сделка, то Брюксел ще бъде по-склонен да предоговори споразумението за Brexit преди 31 октомври. Някои експерти обаче отбелязват, че ЕС вече възприема сериозно възможността за Brexit без сделка и че си дава сметка, че Великобритания ще загуби повече в икономически план при такъв развой на събитията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
ivan.kostov.39
преди 4 години
Може и да загубят временно, но дългосрочно ще спечелят. Няма да се съобразяват със Сергей Станишев, дето още не е работил и с други като него....... И аз го напуснах Еврогейския съюз и съм по-добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още