IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още иска Меркел?

Канцлерът е единственият германски политик, който успява да вдъхне увереност в Бундестага

20:00 | 12.09.19 г. 5
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

След появата на германския канцлер Ангела Меркел в дебата в Бундестага в сряда (11 септември), изглежда ясно, че тя няма да се промени. И това не е толкова лошо нещо, пише в коментар екипът на Euractiv.

И вървейки по стъпките на бившия канцлер Конрад Аденауер (когато става въпрос за продължителността на службата), предложението на Меркел е полезно.

Меркел веднъж използва „познавате ме“ за една от кампаниите за преизбирането ѝ. И точно това усещане за интимност все още я прави това, което е. Доста малко членове от партията ѝ, Християндемократически съюз (ХДС), включително тези, които наскоро се отказаха и искаха да се отърват от нея, сега биха желали Меркел да остане. 

Алтернативите при наследниците на Меркел не са на нейното ниво

Защото другите опции не са убедителни. Тези, които искат да следват нейните стъпки, трябва поне да поддържат нейното ниво, което не става.

Що се отнася до нейните наследници, Анегрет Крамп-Каренбауер е в надпреварата, докато Йенс Спан се подготвя да влезе. Можем ли да видим Маркус Зьодер като наследник на Меркел от сестринската партия или това ще бъде Армин Лашет (ХДС), който в момента е министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия? Може би.

Въпреки това, речта на Меркел в Бундестага обхвана всички теми, като се съсредоточи върху общи и конкретни въпроси.

Тя очерта днес мащабните предизвикателства, посочвайки Китай (политически и икономически), Хонконг и САЩ като несигурни съюзници. Тя изтъкна и бъдещето на ЕС, отслабващият мултилатерализъм, защитата на климата, глобализацията и дигитализацията.

Не съществува неизследвана територия за канцлера и изглежда, че нищо не я предизвиква така, че да губи самообладание.

Приоритет на Меркел е да гарантира, че всичко остава „работещо“, както заяви самата тя.

Германският канцлер обаче остава човек на детайлите, най-вече по отношение на вятърната енергия и това как различните провинции се справят с нея.

Колкото по-дълго говореше тя, толкова по-спокойно ставаше в Бундестага.

Подходът на Меркел предполага, че нещата няма да са толкова лоши

Критиците я наричат ​​седативна, но оценките, свързани с нейното одобрение казват друго. Тези оценки на Меркел са най-високите в сравнение с всички останали политици в правителството.

Това е именно заради нейния подход.

Светът около нас може да е в криза, европейската демокрация може да бъде подложена на натиск, а германската Социалдемократическа партия (СДП)  може дори да е на ръба на колапса, но нещата няма да продължат в същата посока.

А това лошо нещо ли е?

Не за онези, които смятат, че Меркел е вярна на своя лайтмотив: "In der Ruhe liegt die Kraft" ("В мира се намира силата"). Според тях тя пази мира в Германия със спокойствие и ангажираност.

При такава Меркел всичко, което може да процъфтява, ще процъфтява, включително левите, консерваторите и либералите. Това е така, защото тази Меркел е там за всички.

Това е лошо само за онези, които очакват повече; повече от преодоляване на предизвикателствата, които тя описа в речта си. Също така, за тези, които желаят да видят различен подход, който е по-бърз, по-динамичен и по-основен.

Какво още иска този канцлер?

Тя не иска да се променя и иска да остане образа, който е известен на всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
megiddo
преди 4 години
Ако напиша какво наистина иска Меркел ще ме цензурират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Опитвам се майна. Целта ми е да се уча и подобрявам във всяка една област. Германците винаги са били пример за мен. Труд, дисциплина, работа, желание за развитие и подобрение, непримиримост, култура и креативност. Никога не съм харесвал хора като теб, мрънкащи,черногледи, злобни,комплексирани селяни. Но когато си прав, трябвада го призная.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
majnata
преди 4 години
научи се да пишеш правилно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Всичко което искаше Меркел беше обиденена Европа за европейците, мир, сигурност, проспиритет, европейска армия и врщане на Европа там където и е мястото-на върха. Затова трябваше да се бори срещу просто американци, примитивни руснаци, икономически кризи, бежанци, атентати, двулични англичани, леко мързеливи недисциплинирани южнчци, посткомунистически мрънкащи източноевропейци, разглезени французи, швейцарски банкери, ислямски диктатори, китайски комунисти и кво ли още не. И се справи добре по германски, с много труд и дисциплина. ЕС оцеля, най богатия търговски блок в света, добро място за живеене, култура, традиции, 500 милиона население, многообрзие от етноси,култури,народи и държави. Нмяа друго място като ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
majnata
преди 4 години
От Конрад Аденауер до днес , кривата на качеството на немските политици е твърдо надолу ... каква увереност вдъхва бабиерата на Бундестага ?! Че вода ше има за всички ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още