IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции в Европа намаляха с 80% през първата половина на годината

Според консултантската компания Ernst & Young търговската война е основната причина за рязкото свиване на вложенията

15:35 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските инвестиции в Европа са потънали с 80 процента през първото полугодие спрямо същия период миналата година според публикувания в понеделник шестмесечен анализ на консултантския гигант Ernst & Young, цитиран от ДПА и БТА.

Китай е инвестирал 2,4 милиарда долара в европейски компании през първите шест месеца на годината, включително 81 придобивания и покупки на акции, уточнява Ernst & Young, отбелязвайки, че в повечето случаи става дума за малки сделки.

Според проучването Китай не е правил придобивания в Германия и е инвестирал само 505 милиона долара в германски компании. През 2018 година най-голямата азиатска икономика инвестира 10 милиарда долара в Германия.

Консултантската компания е на мнение, че продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай, който причини забавяне на китайската икономика, е основната причина за резкия спад.

Китайските инвестиции се сблъскват с все повече притеснения в Европа. В Германия например правителството не позволи на държавния мрежов оператор SGCC да получи достъп до електроснабдяването на страната през лятото на 2018 година.

Освен това през декември Германия затегна регулацията за придобиване на акции от чуждестранни компании в местни компании. Според новите правила правителството може да наложи вето на чуждестранно придобиване на над 10 процента в германска компания от съображения за защита на националната сигурност.

През 2016 година Европа отчете рекордни китайски инвестиции чрез придобивания на европейски компании на стойност до 85 милиарда долара.

Китай недвусмислено заявява, че цели да изпревари Запада и Япония в технологично отношение до 2050 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още