Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кризата в Турция: По-лоша от Lehman, сходна с кризата в Азия през 1998 г.

Bloomberg илюстрира с три графики натиска, на който е подложена страната

Кризата в Турция: По-лоша от Lehman, сходна с кризата в Азия през 1998 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е въвлечена в един от най-големите сривове на валутата в историята на нововъзникващите пазари и няма особена яснота как ще приключи всичко.

Лирата загуби цели 17% от стойността си в петък, като отбеляза най-големия си спад от банковата криза в страната през 2001 г. и отписа над 30%, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган се завърна на поста си с обхватни нови правомощия в края на юни.

Bloomberg илюстрира с три графики натиска, на който е подложена страната.

Заради срива на лирата разходите за търговия с валутата растат. Разликата между курс купува и курс продава, или разликата между цената, на която дилърите са готови да купят и да продадат лирата, надмина нивото в разгара на световната финансова криза през 2008 г. след срива на Lehman Brothers. Тя обаче все още не е достигнала рекордите от 2015 г. Ниската ликвидност говори за дисфункционален пазар.

Слабостта оскъпява изплащането на кредити в чужда валута от турските кредитополучатели. В резултат на това рискът от неизпълнение на задълженията на страната расте, като тласка нагоре разходите, за да се гарантира, че това няма да се случи.

Смята се, че сега Турция е по-вероятно да спре обслужването на дълга си от Гърция, която е оценена с четири степени по-ниско от Moody’s Investor Service. Набрани от Bloomberg данни сочат, че вероятността Турция да спре плащанията по дълга си в идните пет години е 25%.

Тъй като Турция не разполага с местни източници на финансиране, трябва да заема пари от чуждестранни инвеститори, за да обслужва разходите си. Нуждата от средства на страната сега е сходна с тази при азиатската валутна криза в края на 90-те години на миналия век и с дълговата криза в Латинска Америка през 80-те години на миналия век, сочат данни на Goldman Sachs.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 8 месеца
Въпреки кризата с валутата си Турция продължава да произвежда Тя е една голяма работилница Кризата не е толкова икономическа отколкото политическа Ръста на Б В П на тази икономика е над 7% Просто Ердоган трябва да стане по кротък и да не бъде толкова рязък в изказванията си Особенно за икономиката Помощ ще му окажат както Е С та и Е Ц Б и М В Ф Много скоро Никои не иска една обхвата от рецесия Турция

Още от Европа
Швейцарската Novartis повишава прогнозите си