IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa е ограничила загубите до 1 млн. евро на всеки два часа

Авиокомпанията е готова да предлага полети по 9 евро, за да запази слотовете си на големи летища

20:59 | 21.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Lufthansa губи 1 млн. евро на всеки два часа, което е „значително подобрение“ спрямо дъното по време на кризата от COVID-19, съобщи главният изпълнителен директор на германската авиокомпания, цитиран от Ройтерс.

Lufthansa, която трупаше загуби два пъти по-бързо в определен момент миналата година, намалява разходите и ограничава полетите до такива, които генерират положителни парични потоци благодарение на процъфтяващите товарни превози, каза главният изпълнителен директор Карстен Шпор в интервю, организирано от Eurocontrol.

Миналата година компанията получи спасителна помощ от 9 млрд. евро, при която германското правителство взе дял от 20%.

До момента Lufthansa е използвала около 3 млрд. евро от предоставената помощ, заяви Шпор и допълни, че компанията може да не се нуждае от цялата сума.

Авиокомпанията все още се надява на силно възстановяване на пътуванията от лятото нататък, каза Шпор и допълни, че очаква връщане на 40% до 60% от предкризисния капацитет за годината като цяло.

Шпор каза още, че Lufthansa би оперирала полети, които струват на пътниците само 9 евро, ако това й позволи на запази слотовете си на големи летища. Преди време той беше известен с отхвърлянето на подобни цени, предлагани от конкурентите му, като безотговорни. 

Слотовете на големи летища обикновено са силно контролирани. Ако авиокомпаниите не ги използват, ги губят. Прагът, при който те обикновено ги губят, е ако ги използват в по-малко от 80% от времето. Преди авиокомпаниите бяха принудени да оперират призрачни полети през по-спокойните зимни месеци, за да запълнят необхоимите слотове. 

Тези правила създадоха проблем след пандемията. Авиокомпаниите искат да намалят полетите заради огромния спад на броя на пътниците, но също така не са склонни да загубят скъпоценните слотове. Ръководителите в индустрията обаче решиха относително бързо да въведат отстъпки за авиокомпаниите. Европейската комисия цели да върне правилата за слотовете през лятото на 2021 г. 

"Всяка авиокомпания като нас, която зависи от хъб системата, ще направи всичко възможно да запази слотовете си. Ако трябва да летим с празни самолети, вероятно ще предложим билети по 9 евро, за да запазим полетите в системата... Отказът от важни слотове е във вреда на следващите поколения служители на Lufthansa, Air France, British Airways, KLM", коментира Шпор. 

Европейската комисия представи новото си предложение за отстъпки за слотовете на 16 декември м. г. Комисията предлага правилото за използване в 80% от времето да бъде намалено до 40%. Предложението се основава на данните, че трафикът се е свил до 50% спрямо нивата от 2019 г. Lufthansa очаква през първото тримесечие да достигне само 20% от обичайния си капацитет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още