IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН отправи призиви към Рим и ЕС заради мигрантите от кораба „Дичоти“

150 от бежанците са все още на борда на кораба

18:15 | 25.08.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мигранти на кораба &quot;Дичиоти&quot;, 24 август 2018 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мигранти на кораба "Дичиоти", 24 август 2018 г. Снимка: БТА

ООН призова днес Рим да разпореди дебаркирането на всички мигранти, които са блокирани на кораба на италианската брегова охрана "Дичоти" в Сицилия, като същевременно призова европейците да приемат спешно тези хора, предаде Франс прес.

В изявление Върховният комисариат за бежанците на ООН отправя призив към страните членки на ЕС да предложат спешно места за настаняване на около 150-те спасени мигранти, които остават на борда на Дичоти. В очакване на това върховният комисар призовава италианските власти да разрешат незабавното дебаркиране на хората, които са на борда на кораба, се казва в документа, цитиран от БТА.

Повече от седмица след спасяването на 190 мигранти от „Дичоти“, около 150 от тях са все още на борда на кораба.

Около 30 малолетни бяха свалени след разрешение на италианските власти. Според Върховният комисариат за бежанците повечето от онези, които остават на борда на кораба, са от страни, източници на бежанци.

Този случай породи полемика между Рим и Брюксел в момент, в който новото италианско популистко правителство увеличи натиска над останалите страни членки на ЕС да споделят повече отговорността по приемане на мигрантите, пристигащи през Средиземно море. 

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо бе дал срок до вчера на Брюксел за намиране на решение за разпределяне на мигрантите от „Дичоти“, заплашвайки да намали вноските на страната в ЕС. Говорител на Европейската комисия отхвърли ултиматума и подчерта, че европейците продължават да работят интензивно, за да се намери решение на ситуацията. Това не се промени след минисрещата на високо равнище вчера в Брюксел с участието на 12 страни, на която трябваше именно да бъде намерено решение на казуса.

"Опасно е и е неморално да се излага на опасност живота на бежанци и кандидати за убежище, докато страните се впускат в политическа борба за намиране на дългосрочни решения", каза върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди.

В изявлението на Върховния комисариат за бежанците пък се посочва, че през 2018 г. над 1600 души са изгубили живота си при опит да стигнат до европейските брегове, въпреки че броят на хората, опитващи се да прекосят Средиземно море, е намалял значително в сравнение с предишните години.

Същевременно италианската прокуратура започна разследване във връзка със ситуацията със 150-те мигранти от "Дичоти", предаде ТАСС, като се позова на информация на в. "Република".

Следователи от прокуратурата в сицилианския град Агридженто днес отиват в Рим, където ще разпитат представители на италианското вътрешно министерство за развоя на събитията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Защо трябва да слизат на брега ами не ги ескортират обратно до Либия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
аз им го пожелавам на Тиквесторо бе Импе на всеки един бараба со се собственичката им гимнастичката да им го отперат с едни правила на форума от Африка че ум да им зайде на мъжките тоже и там да не пропуснат да усетат LGBT как се става и мъжката любов ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 5 години
Всичко върви по план.Напрежението расте.Корабите с емигранти вече се спират на границите на ЕС.Европейската армия се завършва.Европа ще нахлуе в Африка,където и ще започне истинската война с този който товари емигрантите на лодки и ги праща към Европа.Това ще е може би началото на Третата световна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Абе я кораба обратно в Африка и "спасените" на пясъка ! Що за циркове ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още