IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Santander се сви с 18% заради британския пазар и по-големи разходи

Стабилният ръст на кредитирането в Латинска Америка допринесе за повишаването на нетния лихвен доход на банката с 5,6%

17:30 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата за второто тримесечие на 2019 г. на Santander се е свила с 18% спрямо предходната година заради еднократни разходи за преструктуриране след придобиването на проблемния кредитор Banco Popular и слабо представяне на британския пазар, съобщава CNBC.

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация, която пое контрола над Banco Popular през юни 2017 г., отчете нетна печалба от 1,39 млрд. евро за периода април – юни, изпреварвайки очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за 1,29 млрд. евро.

Подобно на европейските си конкуренти Santander се опитва да увеличи приходите си на фона на исторически ниски лихви.

„Достигнахме най-силното си тримесечно представяне през последните осем години благодарение на търговската и дигиталната си трансформация“, коментира Хосе Гарсиа Кантера, главен финансов директор на Santander. Той посочи още, че бизнесът на банката в Северна и Южна Америка продължава да се представя изключително добре.

Така устойчивият ръст в обема на бизнеса в Латинска Америка, където се формират 46% от приходите на банката, не бяха достатъчни, за да се компенсират разходите от 706 млн. евро, направени главно в Испания.

Нетният доход от лихви на Santander достигна 8,95 млрд. евро, което е с 5,6% повече спрямо второто тримесечие на миналата година и с 3,1% над отчетеното през първото тримесечие на 2019 г. най-вече заради стабилния ръст на кредитирането в Латинска Америка.

Анализаторите очакваха нетният доход от лихви да бъде 8,76 млрд. евро.

Във Великобритания, който е третият по големина пазар на банката, печалбата се е свила с 41%, отчасти поради разходите за преструктуриране от 26 млн. евро и провизии за 80 млн. евро.

Основният капитал от първи ред Core Tier 1 на испанската банкова група е 11,3% в края на второто тримесечие при 11,23% през предходните три месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още