IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus Bank опитва да продаде лоши заеми за 7 млрд. евро

Целта е двата портфейла с кредити да бъдат секюритизирани между края на 2020 и началото на 2021 г.

18:47 | 19.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Piraeus Bank е наела JPMorgan и UBS да я консултират при продажбата на два портфейла с лоши заеми на стойност около 7 млрд. евро на фона на усилията й да изчисти счетоводните си баланси и да се справи с новата дългова криза, предизвикана от коронавируса, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Piraeus, която е най-голямата гръцка банка по стойност на активите, 26% от която са собственост на Фонда за финансова стабилност на Гърция (HFSF), цели да завърши секюритизирането на двата портфейла с кредити между края на 2020 г. и началото на 2021 г., съобщават трима запознати източници.

JPMorgan е спечелила мандата за най-големия аукцион, наречен „Проект Вега“, който се състои от лоши заеми на стойност 5 млрд. евро (5,62 млрд. долара), а UBS ще ръководи „Проект Феникс“, на който трябва да бъдат продадени необслужвани кредити на стойност 2 млрд. евро, уточняват източниците.

Консултантската компания Alantra работи и по двата проекта наред с други банки, допълват те.

Piraeus може да получи едва между 250 и 300 млн. евро от продажбите заради големите отстъпки, искани от инвеститорите, за да помогнат за изчистването на счетоводните баланси на изпаднали в затруднение кредитори от Южна Европа, съобщава един от източниците.

И двете трансакции ще се възползват от гръцкия план „Херкулес“ за намаляване на лошите дългове, който предоставя държавни гаранции за по-малко рисковите инструменти.

Продажбата се случва в момент, когато гръцки банки, сред които Alpha Bank, възобновяват усилията си да се освободят от необслужвани заеми след щетите, нанесени от коронавирусната пандемия.

Преговорите за намиране на нов собственик на по-малкия портфейл „Айрис“ на Piraeus, състоящ се от частен дълг на стойност 600 млн. евро, кто кредитни карти и лизинг са на финална фаза, съобщава първият източник.

Банката, ръководена от Христос Мегалу, е събрала също около 300 млн. евро секюритизиран корпоративен дълг в портфейла „Тринити“, който е обявен за продажба, допълва същият източник.

Проектът „Феникс“ се състои само от жилищни заеми, а проект „Вега“ включва жилищни заеми на стойност 1 млрд. евро и заеми за бизнес имоти на стойност 4 млрд. евро.

Един от източниците съобщава, че проект „Вега“, включващ 53 хил. кредита с 43 хил. недвижими имота като основно обезпечение, ще бъде секюритизиран чрез три различни дружества със специално предназначение, за да се осигури гъвкавост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още