Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

По-кратката работна седмица ли е пътят към стимулиране на икономиката?

Според нов доклад по-малкото работа и повечето почивни дни ще са от полза както за икономическото развитие, така и за опазването на околната среда

По-кратката работна седмица ли е пътят към стимулиране на икономиката?

Снимка: Ройтерс

Установяването на по-кратка работна седмица би могло да помогне на „изтощените“ британски служители и да стимулира икономиката. Това показва актуален доклад на аналитичния център Autonomy, цитиран от Bloomberg.

Според данните няма взаимна зависимост между повечето работни часове и продуктивността.

Още по темата

Германия е по-продуктивна държава, но там служителите работят средно по по-малко часове, отколкото във Великобритания. В същото време Гърция и Мексико не са толкова продуктивни държави, но там се работи значително повече, отколкото във Великобритания, става ясно още от доклада.

В него също така се посочва, че с намаляването на работната седмица също така ще се свие и въглеродният отпечатък на страната благодарение на ограниченото пътуване до работа.

Аналитичният център включва в заключенията си и серия препоръки, включително установяването на публичния сектор като „иноватор“ при приемането на по-кратката работна седмица, без обаче да се намалява възнаграждението.

Друго предложение е и увеличаването на официалните почивни дни от осем на 14, както в държави като Малта и Испания.

„Има все по-нарастващ консенсус, че намалените работни часове – без загуба на заплащане, трябва да са част от новата икономика и новото отношение към работещите във Великобритания“, посочва съдиректорът на Autonomy Кайл Люис.

„От ефекта на преработването върху нашето психическо и физическо здраве до вредата, която цикълът „работа-потребление“ нанася на нашата околна среда – правителствата трябва да осъзнаят, че ключът към устойчивото бъдеще не е повече работа, а колективно намаляване на работата“, допълва още той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро